izložba

Međunarodna izložba 'Arhitektura u dunavskoj regiji'


vrijeme: 10.6.2018. - 17.6.2018.
mjesto: Zagreb, MUO, Trg Republike Hrvatske

Povodom Svjetskog dana secesije koji se obilježava 10. lipnja u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu otvorena je međunarodna izložba Arhitektura u dunavskoj regiji. Riječ je o projektu Art Nouveau koji traje od 2017. do 2019. a u kojem sudjeluje deset partnerskih organizacija, među kojima i zagrebački MUO.

Secesijski pokret ostavio je svoj utjecaj u većini europskih zemalja. Cilj projekta Art Nouveau koji traje od 2017. do 2019., a u kojem sudjeluje 10 partnerskih organizacija, među kojima i zagrebački Muzej za umjetnost i obrt, iz 7 država dunavske regije je koordinirati napore kako bi se zaštitila, revitalizirala i promovirala secesijska graditeljska baština. Asocijacija Réseau Art Nouveau Network objavila je da će tema ovogodišnjeg Svjetskog dana secesije koji se obilježava 10. lipnja 2018. biti „Moj omiljeni secesijski arhitekt“.

U tom kontekstu organizira se izložba kojom se stavlja naglasak na secesijsku arhitekturu u dunavskoj regiji. Gradovi partneri u Interreg Danube Transnational Programu (Beč, Beograd, Budimpešta, Bukurešt, Ljubljana, Oradea, Sofija, Subotica, Segedin i Zagreb) željeli bi obilježiti obljetnice Otta Wagnera i Marcella Komora i predstaviti ne samo najpoznatije arhitekte tih gradova nego i raznolikost manifestacija secesije u gore navedenim regijama. Izložba se postavlja u prigodi Svjetskog dana secesije u čitavoj dunavskoj regiji. Tematski je podijeljena u tri cjeline: Otto Wagner i njegovi učenici, Ödön Lechner i njegovi sljedbenici i Manifestacije secesije.

Tijekom trajanja izložbe održat će se posebna prilika za besplatno vodstvo po nekim najznačajnijim secesijskim objektima u Zagrebu, u četvrtak 14. lipnja 2018. u 18 sati. (Opširnije >>>)

https://www.muo.hr/