izložba

23. Međunarodna izložba karikatura Zagreb 2018


vrijeme: 29.5.2018. - 10.6.2018.
mjesto: Zagreb, Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4

23. Međunarodna izložba karikatura Zagreb 2018 na temu 'Meteorologija' otvara se u utorak, 29. svibnja 2018. godine u 19 sati, u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu. Izložba će biti otvorena do 10. lipnja 2018.
 
23. MEĐUNARODNA IZLOŽBA KARIKATURA u organizaciji Hrvatskog društva karikaturista i ovaj puta okuplja veliki broj autora iz cijeloga svijeta. Tema  izložbe, odnosno festivala karikature je METEOROLOGIJA (vrijeme, klima, prognoza  i sl.), sa svim mogućim aspektima koje karikaturisti mogu zamisliti.
Ovogodišnja tema  rezultat  je inicijative poznatog hrvatskog meteorologa Zorana Vakule,  koji je kao glavni meteorolog HRT-a i urednik  aplikacije „HRT METEO“,  odnosno dijela internetske stranice  posvećene  vremenu i prometu „HRT Vrijeme i promet“,  ponovo pokrenuo nekadašnju uspješnu suradnju HRT-a  i hrvatskih karikaturista. Ta inicijativa je vrlo brzo pretvorena u međunarodni projekt koji je pokazao da je meteorologija interesantna tema karikaturistima iz cijelog svijeta. Pristiglo je 788 radova od 357 karikaturista  iz 62 zemlje svijeta.
    
Izložba će i ove, kao i posljednjih desetak godina, biti postavljena u atraktivnom izložbenom prostoru galerije Klovićevi dvori, gdje će biti predstavljeno oko 90 najkvalitetnijih radova, a dio radova će od 29.05. do 03.06. biti izložen u Medijateci, Preradovićeva 5.
Najbrojniji su autori iz  Hrvatske (52), Turske (24), Srbije (22), Ukrajine (17), Kine (17), Rumunjske (14), Poljske (14)…
Tiskan je i kvalitetan prateći katalog na 96 stranica.
    
Kao i većina svjetskih festivala karikature tako i ovaj ima natjecateljski karakter, a Ocjenjivački sud koji je imao težak zadatak izabrati najbolje karikature, radio je u sastavu: prof. Frano Dulibić, povjesničar umjetnosti, meteorolog Zoran Vakula  te karikaturisti Davor Trgovčević, Mojmir Mihatov i Nik Titanik.                                      

Imena nagrađenih autora i njihovi radovi će biti predstavljeni na svečanom otvaranju izložbe.

PRVA NAGRADA.....                LUBOMIR LICHY, Češka Republika
DRUGA NAGRADA.....             HOU XIAOQIANG, Kina            
TREĆA NAGRADA.....             ANDREI POPOV, Rusija

POSEBNA PRIZNANJA           SAŠA DIMITRIJEVIĆ, Srbija
                                                 GORAN ĆELIČANIN, Srbija
                                                 LUKA LAGATOR, Crna Gora
                                                 DAMIR NOVAK, Hrvatska
                                                 KFIR WEIZMAN, Izrael
 
Opširnije:
http://gkd.hr/izlozba/23-medunarodna-izlozba-karikatura/
http://www.hrt.hr/426754/vrijeme-i-promet/meteorologija-u-karikaturi-i-karikatura-u-meteorologiji