predavanje, tribina

Kako nastaje arhitektura bez forme - predavanje


vrijeme: 10.5.2018.
mjesto: Zagreb, Oris - kuća arhitekture, Kralja Držislava 3

U četvrtak, 10. svibnja 2018., u 18 sati u Oris Kući arhitekture održat će se predavanje arhitekata Ive Letilović i Igora Pedišića pod nazivom 'Kako nastaje arhitektura bez forme'.

Fokus predavanja tri su zadarske adaptacije arhitektonskog ureda AB Forum predstavljene u izdanju Oris+, koji je izašao početkom ožujka ove godine, i projekt muzeja u Biogradu na Moru.  

O adaptacijama:

Intervencija unutar i na spomeniku kulture, bilo da je on dio zaštićene cjeline ili pojedinačno kulturno dobro, zapravo je stvaranje arhitekture lišene forme. Forma već postoji, a zadaća arhitekta jest useliti unutar nje program koji joj je najčešće stran i koji nikada nije bio u njoj planiran, ubaciti novi život u već postojeće izgrađeni okoliš. Posljedično se mijenjaju metode projektiranja i gradnja je samo jedna od mogućnosti. Projektira se dodavanjem, ali i oduzimanjem, projektira se programom, procesima, komunikacijama, pravilnicima, zakonima i instalacijama. Projekt nastaje na rubu, točno negdje između konzervatorskog pravila vremenskog slijeda povijesnih stilova i usmjerenja, koji bi na svakom spomeniku trebali ostati čitljivi, i novog sadržaja zajedno sa svim zahtjevima koje suvremenost traži.

Tri realizacije i jedan projekt primjer su različitog stanja i karaktera zatečenog  spomenika na kojem se intervenira ali i različitih programskih zahtjeva, što mijenja smjer, stupanj i senzibilitet arhitektonske intervencije.

Opširnije