izložba

Ivica Lajtner: 'Puž - forma i struktura'


vrijeme: 16.3.2018. - 11.4.2018.
mjesto: Samobor, Centar za mlade Bunker, Ulica Savke Dabčević Kučar 8

Galerija Prica iz Samobora u Centru za mlade Bunker predstavlja izložbu Ivice Lajtnera 'Puž - forma i struktura', koja se otvara u petak 16. ovoga mjeseca u 19 sati. 

Ivica Lajtner i fotografije puža

Prije nekoliko godina pisac ovih redaka susreo se s pužem. Iako to zvuči dramatično, sve je to bilo samo za potrebe animiranog filma. Tada je malo proučavao njihov svijet. Ne svijet onih neobičnih, egzotičnih puževa, već onih domaćih koji luduju poslije kiše po vinogradima i drugom zelenilu. Što je saznao o puževima? Da su dvospolci, da su rjeđi oni koji imaju otvor na svojoj kućici s lijeve strane, da puževi imaju zube, ali nemaju kosti i njihovo tkivo nije složeno oko kralježnice koja sve povezuje  te da je i Darwin s njima bio fasciniran te da je njegova teorija evolucije mogla biti temeljena baš na njima. Meni je za film bila zanimljiva činjenica da je njihova kućica od krede koju izlučuju, zapravo njihova jedina kost i kralježnica. Drugima je kostur iznutra, pužu je on izvana. Puž kad se odseli, ugine i ostavi praznu kućicu za sobom, kao da ostavlja svoj kostur.
A što sam o pužu saznao od Ivice Lajtnera i s njegovih fotografija? . . . (Iz teksta predgovora Goran Trbuljak)

O autoru

Ivica Lajtner (1950) fotografijom se profesionalno bavi od 1970. godine. Objavljivao je u dnevnim listovima, tjednicima, mjesečnicima te u nekoliko monografskih izdanja. Član je Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Hrvatske (ULUPUH-a) i Hrvatskog novinarskog društva. Izlagao je na dvadeset dvije samostalne i deset skupnih izložbi fotografija. Autor fotomonografija „Mostovi karlovačke županije“ 2015. i „Utvrde i kurije karlovačke županije“ 2017.
 
Izložba ostaje otvorena do 11. travnja 2018.