izložba

Vlado Martek: Medijsko mentalna mini retrospektiva


vrijeme: 17.3.2018.
mjesto: AK galerija, Kampus, Koprivnica

U subotu 17. ožujka s početkom u 18 sati, AK galerija u Koprivnici započinje s godišnjim izložbenim programom i to otvorenjem 'Medijsko mentalne mini retrospektive', izložbe slika, crteža, asamblaža, samizdata i piktograma Vlade Marteka, jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika postavangarde i postkonceptualističke umjetničke prakse.

"Vlado Martek potječe iz svijeta pisane riječi: diplomirao je filozofiju i komparativnu književnost, njegov je prvi materijal jezik, a Šuvaković ga naziva „umjetnikom nomadom“ čiji je identitet nemoguće uhvatiti: on je i slikar i pjesnik i filozof i skulptor i fotograf (ili kako sam sebe naziva predpjesnik, predslikar, predfotograf), njegove strategije nemaju središnji medij no svi su postojeći kao redukcija  elementarne pojavnosti i stvarnosti, predsimboličko, otklon od forme.

Jedan od otklona je pisana riječ: agitacije, pjesničke i etičke, zapisi, pozivi, krikovi, parole s kojima je počeo kao član „Grupe šestorice“ sredinom 70-ih godina, neformalne grupe koja je svojim izložbama-akcijama propitivala isprepletenost ideologije i umjetnosti, apsurd i besmisao, zagovarala izlazak na ulicu, među ljude, sa željom za neposrednom komunikacijom. Nije ih toliko zanimala kritika svijeta i sistema umjetnosti već je ta umjetnost bila „kritička u smislu prodiranja (subverzije) u tkanje umetnosti, kulture i ideologije svakodnevice“. Martek svojim iskazima stavlja naglaske, čini stvari očiglednima - i to postupcima koji su analitički i tautološki (daleko od puke dosjetke) - dekonstruira, provocira, izvodi, ukazuje, iskazuje. Glas umjetnika je glas performativa, čin iskaza je važan i uvijek ima svoj učinak ili kako je Stilinović govorio: ne postoji umjetnost bez posljedica. Kad kaže „Čitajte pjesme Majakovskog“ Martek se nada da će njegovi performativi prodrijeti u realno, prizivajući pritom svijest i odgovornost svakog bića.“ (Iz teksta predgovora Tanje Špoljar)

https://www.facebook.com/events/1954837994845371/