natječaj

Raspisan natječaj za 11. književnu nagradu Tportala za najbolji hrvatski roman


prijava: 19.03.2018

Tportal.hr raspisao je jedanaesti po redu natječaj za književnu nagradu roman@tportal.hr za najbolji hrvatski roman objavljen u prethodnoj godini, a ime dobitnika ili dobitnice 50 tisuća kuna vrijedne nagrade bit će poznato u lipnju. U konkurenciju za nagradu ulaze hrvatski romani izdani u prošloj kalendarskoj godini, a mogu ih prijaviti izdavači ili autori do 19. ožujka 2018., putem online formulara prijavnice dostupnog na Tportalu.

Ove godine o dobitniku odlučuje peteročlani stručni žiri koji čine književna kritičarka Katarina Luketić, pisci i urednici Miroslav Mićanović i Jadranka Pintarić, književna prevoditeljica Ursula Burger te kazališni redatelj Ivica Buljan, koji predsjeda žirijem.
 
Nagrada se dodjeljuje od 2008. kao jedina domaća književna nagrada koja se dodjeljuje za roman pisan na hrvatskom jeziku izdan kod nakladnika registriranog u Hrvatskoj. Uz promociju autora, cilj nagrade je promicanje izdavaštva u Hrvatskoj.
 
Dosad je dodijeljena deset puta - dobile su je Olja Savičević Ivančević za roman "Adio kauboju" i Sibila Petlevski za "Vrijeme laži" te Dalibor Šimpraga za roman "Anastasia", Kristian Novak za romane "Črna mati zemla" i "Ciganin, ali najljepši", Tahir Mujičić za roman "Budi Hamlet, pane Hamlete", Drago Glamuzina za roman "Tri", Zoran Malkoč za roman "Roki Raketa", Ivica Đikić za roman "Sanjao sam slonove" i Slobodan Šnajder za "Doba mjedi".
 
Žiriranje će se održati u tri kruga - žiri će prvo odabrati 11 polufinalnih, te potom pet finalnih naslova, a ovogodišnji dobitnik ili dobitnica bit će poznati u lipnju. (Hina)