djeca, mladi

Pijanističko natjecanje Stančić bez pobjednika


vrijeme: 9.2.2018.

Dvadesetpetero mladih talentiranih pijanista iz čak petnaestak zemalja ovaj je tjedan u zagrebačkoj dvorani Lisinski pokazalo zavidnu pijanističku virtuoznost na šestom, svaki put sve izazovnijem natjecanju koje čuva uspomenu na velikog Svetislava Stančića.

U jakoj međunarodnoj konkurenciji bila su čak četiri hrvatska predstavnika, a u dva finalna koncerta, među 6 najboljih probio se talentirani Ivan Vihor Krsnik Čohar, koji je oduševio žiri Lisztovim 1. koncertom za klavir i orkestar u ES-duru i podijelio treću nagradu s ukrajinskim pijanistom Vasylom Kotisom.

Naravno, sretan sam kako je protekla 2017. godina. Nastavio sam vježbati i dalje – ima još puno aspekata repertoara koji treba proširiti, dalje se pripremati i uvijek raditi na sebi. Ovo su nova natjecanja i nova je godina i novi je stav, kaže Ivan Vihor Krsnik Čohar.

U dvije iznimne koncertne večeri u Lisinskom čuli su se neki od najljepših klavirskih koncerata Chopina, Čajkovskog, Griega, Liszta i Prokofjeva. No međunarodni žiri renomiranih pijanista i pedagoga ipak ove godine nije dodijelio prvu nagradu.

Drugo mjesto i najbolje ocjene zaslužio je vrsni srpski pijanist Aleksandar Raos: To je vrlo važna stvar za razvoj svakog mladog umjetnika jer se na taj način mlada osoba kali, a i napreduje i kao osoba i kao umjetnik,  istaknuo je Raos.

Iznimne nastupe podupro je Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka. (HRT)