projekcija

Film 'Iz ništavila', pobjednik Vukovar Film Festivala u kinima


vrijeme: 4.1.2018.

Novi film proslavljenoga njemačkog redatelja turskog podrijetla Fatiha Akina, 'Iz ništavila', ovogodišnji pobjednik Vukovar Film Festivala, od 4. siječnja počinje igrati u hrvatskim kinima.

Akinov film na vukovarski festival je došao kao jedan od najboljih filmova godine, čemu je u prilog išlo i što je sudjelovao u službenoj konkurenciji filmskog festivala u Cannesu, gdje je Diane Kruger osvojila nagradu za najbolju glumicu, podsjeća njegov hrvatski distributer, Discovery. 
 
Riječ je o trileru inspiriranom istinitim događajima o seriji ksenofobnih ubojstva koje je od 2000. do 2007. počinila neonacistička skupina National-sozialistischer Untergrund. 
 
U središtu je žena koja traži pravdu za članove svoje obitelji ubijene u bombaškom napadu. "Potraga za zločincima i razlozi koji stoje iza bezosjećajnog ubojstva kompliciraju njezino bolno žalovanje, te otvaraju rane i dvojbe, dok je suđenje dvoje osumnjičenika, mladog para, pripadnika neonacističke scene, dovodi do ruba", dodaje se.
 
Film je osvojio i niz drugih uglednih priznanja, među kojima i ono Udruženja online kritičara New Yorka koji su ga proglasili najboljim stranim filmom godine.  
 
Ušao je i u krug devet kandidata za Oscara (od kojih će njih pet 23. siječnja biti izabrano za nominaciju za tu prestižnu američku filmsku nagradu), a već je nominiran u kategoriji najboljeg stranog filma za nagrade Zlatni globus i Satellite. 
 
Na tom su filmu Fatih Akin ("Glavom kroz zid", "Soul Kitchen") i Diane Kruger ("Nemilosrdni gadovi", "Ukradeni identitet") prvi put surađivali, dok je glazbu skladao Josh Homme, frontmen rock skupine Queens of the Stone Age, čijih se nekoliko pjesama također može čuti u filmu. (Hina)