x ostalo

Potpisan Program kulturne suradnje između Hrvatske i Ruske Federacije


vrijeme: 26.10.2005. - 26.10.2005.
mjesto: Zagreb

Danas je u Ministarstvu kulture potpisan Program suradnje u području kulture između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Ruske Federacije za godine 2005. – 2007. U ime Vlade Republike Hrvatske Program kulturne suradnje potpisao je ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić, a u ime Vlade Ruske Federacije veleposlanik Ruske Federacije Nj. E. Mihail Konarovski.

Spomenuti Program potpisan je na temelju Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Ruske Federacije o suradnji na području kulture, koji je potpisan u Moskvi, 18. prosinca 1998. godine.

Prigodom potpisivanja Programa kulturne suradnje ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić istaknuo je značaj potpisivanja ovog Programa koji povezuje povijest, suvremenost i budućnost suradnje hrvatskog i ruskog naroda. Ministar je također naglasio kako će se ovim Programom otvoriti nove mogućnosti neposredne suradnje hrvatskih i ruskih umjetnika, kulturnih djelatnika i institucija kao i razmjene u području glazbe, filma, kazališta, plesa, likovnih umjetnosti, književnosti, izdavaštva, knjižnica, muzeja i galerija, arhiva i sredstava javnog priopćavanja te u području zaštite kulturne baštine.

Veleposlanik Ruske Federacije Nj. E. Mihail Konarovski istaknuo je dobre političke i gospodarske odnose Ruske Federacije i Republike Hrvatske. Ruska Federacija pridaje posebni značaj intenziviranju kulturne suradnje i razmjene kako bi se dvije zemalje uzajamno što bolje upoznale s poviješću i knjževnošću svojih naroda.