izložba

Izložba 'O(b)risi prostora' u ARL


vrijeme: 5.9.2017. - 15.9.2017.
mjesto: Art radionica Lazareti

Otvorenje izložbe O(b)risi prostora četvorice osječkih likovnih umjetnika - Marija Čaušića, Roberta Fišera, Vladimira Freliha i Domagoja Sušca - održat će se u utorak, 5. rujna u 20 sati u Art radionicu Lazareti.  

Odabrani umjetnici na prvi pogled ne dijele istu umjetničku poetiku, ali se u njihovim radovima može uočiti provodna nit koja raznolikost pristupa čvrsto drži oko središnje osi. Naglasak je kod izloženih radova stavljen na ispitivanje (unutar)prostornih mogućnosti medija.

Robert Fišer u posljednjih je nekoliko godina vjeran slikarstvu, ali ga razrađuje na način da slika nerijetko postaje objekt; ona ulazi u prostor ponekad postajući instalacijom. Njegove slike ne prikazuju prostor već traže s njim komunikaciju tako da se naglasak ne stavlja na prostor slike, nego na sliku u prostoru.

Vladimir Frelih se u trokanalnoj video-instalaciji GRB-u bavi prostorom boje, odnosno mogućnosti prostornih odnosa koje odabranim bojama može proizvesti. Osnova je rada RGB optički model koji sadrži tri boje – crvenu, zelenu i plavu – čijim miješanjem nastaje bijela. Ovaj se optički model koristi u elektroničkim medijskim sustavima za reprodukciju boja i proizvodnju pokretnih slika. Projiciranjem svake boje RGB sustava iz posebnoga izvora prema zajedničkoj točki na kojoj se reproducira slika Frelih stvara statičku dinamiku koristeći temelj medijskih pokrenih slika za reproduciranje one nepokretne.

Radovi Marija Čaušića skice su i bilješke za imaginarne objekte monumentalnih dimenzija koje umjetnik u mediju grafike, kojim se inače bavi, ne može realizirati.

Domagoj Sušac, inače slikar i grafičar, u posljednje je vrijeme dvodimezionalne medije zamijenio promišljanjem objekata u prostoru koje će i ovom prilikom izložiti.

Izložbu možete pogledati u Galeriji Otok do 15.9. radnim danom (pon - pet) od 11- 21 sat.

Programe i aktivnosti ARL u 2017. podržavaju Ministarstvo kulture RH, Grad Dubrovnik, Zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva. https://www.facebook.com/art-radionica-lazareti-art-workshop-lazareti-98169105980/