festival

09. Monoplay – Festival sola u Zadru


vrijeme: 30.8.2017. - 1.9.2017.
mjesto: Zadar

Deveti Monoplay u Zadar opet dovodi izabrane solo radove koji će biti izvedeni u Kazalištu lutaka Zadar od 30. kolovoza do 1. rujna 2017.!

Kraj ljeta već devetu godinu za redom u Zadru obilježava Monoplay, festival čije umjetničke voditeljice Petra Hrašćanec i Sanja Petrovski programiraju, i za zadarsku publiku dovode sjajne solo radove suvremenih plesača iz Hrvatske i Europe. U ovogodišnjem programu tako nas očekuju tri večeri renomiranih svjetskih umjetnika, a cijeli program započinje 30.08. u 20.00h u Kazalištu lutaka Zadar.
 
Ovogodišnje izuzetno posjećeno izdanje edukativnog programa bliži se svojoj završnoj fazi te su radionice pod vodstvom Hanne Hegenscheidt i Ive Hladnik upravo završile, a danas, u prostorima Zadarskog plesnog ansambla započinje i posljednja radionica pod vodstvom Davida Hernandeza.
 
Na devetom Monoplayu očekuje nas hrvatska premijera predstave Solo für Lea, autorice Isabelle Schad i novi rad Davida Hernandeza nastao kreiran za deveti Monoplay.
 
Osim edukativne radionice David Hernandez  će prvi puta prikazati svoj novi rad, Methods of remembering, upravo na Monoplayu. Ovaj renomirani, svjetski poznati pedagog, koreograf i plesač, sve više vremena posvećuje upravo suradnjama s domaćim umjetnicima te smo počašćeni da se njegov novi rad prikazuje u sklopu našeg velikog malog festivala. Ovaj rad nastao je upravo za Monoplay festival, a sam autor o novom solu kaže sljedeće: Za festival Monoplay stvaram nešto jedinstveno i smatram to mogućnosti za istraživanje ideja za solo na kojem radim. Na početku sam samo znao da želim pjevati, plesati i pričati. A što sam stariji, shvaćam da se moja točka gledišta premješta s nostalgije na projekciju, i obrnuto. Tijekom svojeg istraživanja počeo sam osjećati potrebu da kažem nešto o sebi, da prođem kroz vrijeme, od sadašnjosti do prošlosti, pa čak i do pretpostavki o budućnosti. Što znači sjećati se nečega što se još nije dogodilo?
 
Na festivalu nas očekuje i Hrvatska premijera predstave Solo für Lea, autorice Isabelle Schad, ostvarene u suradnji s našim poznatim dramaturgom Sašom Božićem. U ovom radu, autorica se bavi inzistiranjem na preoblikovanju/rekonstituciji kao glavnom koreografskom principu. Povezuje iskustvo bivanja u kazalištu i iskustvo gledanja likovnog djela. Tijekom predstave gledatelj svjedoči stvaranju oblika, obrisa i gesta, koje se razotkrivaju, naginju ka figuraciji i pojavnosti i tako stvaraju konačni imidž.
 
Druge večeri festivala prikazati ćemo i film Nomadovizija. Nomadovizija je dokumentarni film Aleksandre Janjeve Imfeld i Ive Nerine Sibile koji govori o nastanaku regionalne mreža partnera koji su fokusirani na jačanje i razvijanje suvremene plesne scene i izvedbenih umjetnosti. Nomadska plesna akademija Hrvatska/Nomad dance academy Croatia okuplja plesne organizacije i samostalne umjetnike koji djeluju na području suvremenog plesa u Hrvatskoj. NDA CRO je mreža kojoj je cilj decentralizacija i jačanje umjetničkih, izvedbenih i edukacijskih potencijala suvremenog plesa u širem hrvatskom društvenom kontekstu.
 
U off programu ponovno se vraćamo popularnom MONOstageu. MONOstage ima određene zadatosti te poziva publiku, kritiku, ali i izvođače da se okušaju u solo nastupu neformalnijeg tipa, na maloj pozornici dvorišta Kazališta lutaka Zadar. Dimenzije pozornice su 1x1 metar, a jedino  „pravilo ponašanja“ jest jedan „izvođač“ na sceni, u vremenenskom trajanju koje odabire sam autor. Sredstvo izražavanja je slobodno i uključuje sve od pokreta, govora, čitanja, pjevanja, slušanja, crtanja pa čak i kuhanja. Na MONOstageu se nizom performansa tematizira preživljavanje u kulturi i umjetnosti u gradu Zadru.
 
Tako ove godine prvu večer MONOstagea posvećujemo nedavno prerano preminulom Zadraninu Anti Perkoviću, čovjeku osebujna umjetničkog stvaralaštva u glazbi, kazalištu, književnosti, ali i radijskoj umjetnosti. Lana Hosni, svestrana plesna umjetnica će drugu večer festivala uljepšati ojkalicama, dok ćemo Monoplay pozdraviti na koncertu u društvu glazbenika, dramskog pisca i scenarista Mate Matišića.
 
Nadograđujući događaje tijekom godina održavanja festivala, organizacijski tim odlučio je oformiti svojevrsnu platformu gdje javno djeluju ne samo plesni umjetnici, već i brojni drugi suradnici koji aktivno djeluju u  području umjetnosti. Tako je ove godine svoj doprinos samom festivalu dala i zadarska slikarica Ana Kolega koja je festivalski dizajn upotpunila ilustracijom posvećenom Monoplay-u.
 
Detaljnije o glavnom i popratnom programu možete čuti na na najavnoj konferenciji za novinare 28.08. u 10 sati u Kazalištu lutaka Zadar gdje će ovogodišnji program festivala predstaviti umjetničke voditeljice Petra Hrašćanec i Sanja Petrovski u društvu Davida Hernandeza. 
 
Program 09 Monoplay:

30.08.2017. / Prvi dan
20.00 – Otvorenje Festivala: prezentacija solo materijala s radionice Davida Hernandeza SOLO SUITES
20.30 – Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu:  Solo radovi studenata Odsjeka plesa (Viktorija Bubalo, Ema Crnić, Ana Javoran, Ariana Prpić, Šimun Stankov)
21.00 – David Hernandez (SAD) – Methods of remembering
22.00 – Kritički parkour – moderatorice: Iva Nerina Sibila i Maja Đurinović
23.00 – Monostage: In Memoriam Ante Perković
 
31.08.2017. / Drugi dan
20.00 – Isabelle Schad (DE) - Solo für Lea
21.00 – Alessandro Sollima (IT) - Ad Libitum
21.30 – Nomadovizija – dokumentarni film Aleksandre Janeve i Ive Nerine Sibile
22.00 – Kritički parkour – moderatorice: Iva Nerina Sibila i Maja Đurinović
23.00 – Monostage: Lana Hosni (HR)
 
01.09. 2017. / Treći dan
20.00 – Prezentacija radova zadarske plesne scene (Patricia Gospić, Ruby Ivosić, Nataša Kustura, Kristina Lisica, Ena Vukičević, Maja Petani, Laura Čerina, Marin Lemić, Sanja Petrovski)
21.00 – Milan Tomašik (SK) -  Solo 2016
22.00 – Kritički parkour – moderatorice: Iva Nerina Sibila i Maja Đurinović
23.00 – Monostage: Mate Matišić (HR)