predstava

Premijerno izvedena predstava 'Orfej sluša radio' u tvrđavi Bokar


vrijeme: 15.6.2017. - 23.6.2017.
mjesto: Dubrovnik

U tvrđavi Bokar u Dubrovniku, u četvrtak je izvedena nova premijera Kazališta Marina Držića, autorski projekt Pavlice Bajsić Brazzoduro, 'Orfej sluša radio'.

Riječ je o predstavi radiofonijskog teatra, a kako je nakon premijere istaknula autorica, publika je vidjela poetičnu radijsku igru na temu oproštaja uz puno glazbe i nešto plesa.
 
'Ovdje je Orfej pjesnik i komunicira sa svijetom podzemlja kroz šifrirane poruke koje sluša na radiju u svom autu. Dakle, postoji ta mistična veza između radija i smrti, koju možemo gledati s dvije strane, a činila mi se zanimljivom i jakom da mogu izmaštati taj svijet koji se smješta u 'predsoblje podzemlja' Bokara", rekla je Bajsić Brazzoduro te dodala kako je predstava putovanje za publiku koji na kraju ostavlja tračak utjehe.

'Radiofonijski teatar kao naziv ne treba mistificirati. Radi se o mojoj ideji spajanja radija i kazališta a za tu ideju je dovoljno zamisliti kako je predstavu i dalje moguće slušati samo na radiju, a da vam bude zanimljiva, da možete maštati i prepustiti se zvukovima, a opet da ju možete pustiti u teatru i da za to postoji neko opravdanje", kazala je Bajsić Brazzoduro.
 
U predstavi sudjeluju glumci Frano Mašković i Marija Šegvić kao Orfej i Euridika, Zdeslav Čotić, Helena Kovačić i Nika Burđelez.

Glazbu potpisuje dubrovački bend IZAE, dizajn zvuka i ars acustica Dino Brazzoduro, za filmove je odgovoran Dalibor Barić. Dramaturgiju potpisuje Pavlica Bajsić Brazzoduro i Marija Šegvić koja je ujedno i kostimografkinja, dok je dramaturški savjetnik Dubravko Mihanović. Suradnik za scenski pokret i koreograf je Alen Čelić, fotografiju i dizajn vizualnih materijala radila je Jadranka Katić, dizajn svjetla Marko Mijatović, a video Nikola Kapidžić.

Reprizne izvedbe su na programu od 19. do 23 lipnja svaki dan u 21 sat u tvrđavi Bokar.
(Hina)