izložba

Boris Bućan / Fenomen plakatne umjetnosti


vrijeme: 29.5.2017. - 25.7.2017.
mjesto: Zagreb; Kabinet grafike HAZU, Strossmayerov trg 12

U ponedjeljak, 29. svibnja, u 19 sati, u Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, otvara se izložba Borisa Bućana 'Fenomen plakatne umjetnosti' koja predstavlja izbor od 23 plakata ovog umjetnika. Izložba ostaje otvorena do 25. srpnja.

Riječ je redom o velikim antologijskim plakatima, jednog od najistaknutijih autora grafičkog oblikovanja posljednje četvrtine 20. stoljeća, nastalim za Hrvatsko narodno kazalište u Splitu te za Simfoničare i Zbor Radio televizije Zagreb, među kojima je i remek-djelo Žar ptica.

Plakatni opus Borisa Bućana (Zagreb, 1947.), intrigantnog inovatora grafičkog oblikovanja, nezaobilazan je dio Hrvatske i svjetske kulturne baštine. Svojim dugogodišnjim intenzivnim stvaralaštvom ostavio je dubok trag u poimanju plakata i njegove percepcije kako kod publike, tako i kod budućih naraštaja.

Umjetničko djelovanje započinje još za studentskih dana kada nastaju prvi plakati za Studentski centar u Zagrebu (Galerija SC i Teatar &TD) te Dramsko kazalište Gavella. U osamdesetima stvara plakate velikih dimenzija dominantnoga slikarskog dojma, koji su svojom monumentalnošću i pojavnošću plijenili pozornost te bitno mijenjali izgled javnoga gradskog prostora. Umjetnički plakati za kazališne predstave, koncerte, izložbe i druga kulturna događanja tiskani su u grafičkoj tehnici sitotiska (serigrafije) u dvije tada vodeće sitotiskarske radionice – Grafičkog servisa SC i Studija S, atelijera Brane Horvata.

Originalnom idejom, smjelim kadriranjem, jakim kolorizmom naglašenim živom sitotiskarskom bojom, Bućan nas uvodi u svijet simbola, humora, fantazmagorije te nesputane kreativnosti. Njegov beskompromisni i originalni umjetnički plakat, nekoć na gradskim ulicama, a danas u vodećim galerijama i muzejima širom svijeta, oduvijek je osvajao promatrača ne ostavljajući nikoga ravnodušnim.