izložba

11 umjetnika, 12 razglednica i 1 motiv


vrijeme: 12.5.2017. 20,00

U petak, 12. svibnja, u 20 sati, u Klubu KIC, otvara se izložbana kojoj ćete moći vidjeti dvanaest razglednica / kartolina od jedanaest hrvatskih umjetnika koji su se u svojim umjetničkim radovima na razne načine dotakli motiva bicikla.

Bicikl kao motiv, inspiracija ili sredstvo umjetnicima nije stran. Još 1913 godine u Parizu Dadaist Marcel Duchamp stvorio je readymade Kotač bicikla / Bicycle Wheel. 1943 godine Pablo Picasso za svoj readymade koristi sjedalo i governal bicikla i stvara rad Bikova glava.
A ni hrvatski umjetnici nisu odoljeli biciklu kao inspiraciji pa tako 1976. Ivan Ladislav Galeta stvorio je rad Dvosmjerni bicikl dok Dalibor Martinis koristi bicikle u svom radu S.O.S. S.B. iz 2002. više o radu u tekstu Vanje Babića: www.matica.hr/vijenac/595%20-%20596/Anticipator%20prošlosti%20i%20kroničar%20budućnosti/.

U KIC-u će se moći vidjeti razglednice kojima ćemo se podsjetiti na već nastale radove umjetnika poput rada Alema Korkuta "Citylines: Pilgrimage" nastalog 2013. godine na rezidenciji u Düsseldorfu u kojem Alem bicikl koristi kao “produženu ruku” koja stvara dok umjetnik pedaliranjem upravlja. Tu je i instalacija iz 2004. Tomislava Brajnovića pod nazivom "Odiseja" kojim se Brajnović referira na film iz 1968. Stanlya Kubricka 2001: Odiseja u svemiru ili rad Ivana Tudeka "Plavi bicikl" nastao još 2009. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Ines Krasić u svom radu "Kalifornijski san - Unisex" iz 1999./2000., danas dio kolekcije Lauba, koristi sobni bicikl.

Razglednice će krasiti i crteži Stipana Tadića, Josipa Zankija, Martine Miholić, Dominika Vukovića, Ivana Vrančića, Maje Rožman te detalj s plakata izložbe Bane Milenkovića i Gorana Štimca koja se održala 1985. u Galeriji Studentskog centra.

A zašto razglednice? Na to pitanje jednostavno odgovara književnik Zvonimir Milčec u svojoj knjizi Pozdrav iz Zagreba, pa citiramo: “razglednica je, dakle, mali format velike ljubavi prema gradu …“.

Europski biciklistički izazov dobar je povod da se Zagreb predstavi kartolinama, ali ne onima koje prikazuju vedute grada već one koje prenose inspiraciju koju taj grad nudi. To najbolje mogu prenjeti umjetnici i njihovo djelo.

“Rodni grad je, zapravo mnoštvo šarenih razglednica koje cijelog života šaljemo sami sebi. I dokle god budeš živio u tom gradu i s njim, dotle će se uvijek nalaziti još jedna, i još jedna razglednica koju ćeš poželjeti poslati ili primiti.” Zvonimir Milčec