izložba

Zvonimir Ferina / Neon Baroque


vrijeme: 13.5.2017. - 23.5.2017.12,00
mjesto: Zagreb; Kulturno informativni centar, Preradovićeva 5

Prva samostalna izložba Zvonimira Ferine pod nazivom 'Neon Baroque' otvara se u Galeriji na katu Kulturno informativnog centra, u subotu, 13. svibnja, u 12 sati. Izložba ostaje otvorena do 23. svibnja.

Snaga svake provokacije leži u iznenađenju. U njezinoj besramnoj hrabrosti da oštricom nepoznatog zareže u nešto definirano, ustaljeno, poznato, nedodirljivo. 'Neonski Baroque' Zvonimira Ferine  čini upravo taj provokativni zahvat, no on je u autorovoj režiji nenametljiv, kritičan, ali najvažnije i auto-ironičan te pomalo skriven. Na prvi bi se pogled moglo činiti kako fotograf u kanone baroknog sakralnog slikarstva „useljava“ nove i neočekivane elemente koji se u očima promatrača mogu činiti posve nespojivima s klasičnim djelima umjetnosti.

No, ono što ustvari čini jest da u sebi poznatu i blisku modnu fotografiju ugrađuje tipične barokne motive poput poza napaćenih i strašću obuzetih modela, pretjerane dramatičnosti, intenzivnih emocija, sakralne tematike, naglašene igre svjetla i sjene te ih interpretira na sebi svojstven način. Iako je 'Neonski Baroque' produkcijski izrazito suvremen te nedvojbeno vrlo fashion, elementi „posuđeni“ iz klasičnih djela sakralne umjetnosti most su koji služi da se nadiđu tipične boljke mode – banalnost i prolaznost. Veliki format fotografija, mnogo veći od onih magazinskih, daje im impozantnost umjetničkog djela što ih već na prvi pogled čini otpornima na prebrzo padanje u zaborav, što je sudbina svake modne fotografije koja osvane na stranicama modnog magazina i biva zaboravljena s izlaskom idućeg broja. 

Prisvajanjem kanona klasičnih umjetničkih djela, 'Neonski Baroque' upravo je kritika te, za gotovo svakog autora teško prihvatljive prolaznosti mode, kao i želja da njegov rad prisvoji ono što je inherentno umjetničko – da traje, živi i vrijedi. Tina Lončar

Zvonimir Ferina bavi se fotografijom duži niz godina primarno kroz prizmu modnog, komercijalnog i portretnog. Dugogodišnji je asistent i učenik poznate modne fotografkinje Mare Milin, a Miju Vesovića smatra svojim mentorom. Urednik je fotografije u magazinu Ljepota i zdravlje.