predstavljanje

Predstavljanje knjige 'Uvod u primijenjeno kazalište; Čije je kazalište?' u Rijeci


vrijeme: 9.3.2017. 19:00
mjesto: Antikvarijat Ex libris, Riva Boduli 3B, Rijeka
organizator: Ex libris d.o.o.

Antikvarijat Ex Libris poziva na promociju nove knjige prof. dr. sc. Darka Lukića -  Uvod u primijenjeno kazalište; Čije je kazalište?, u izdanju Leykam Internationala, koja će se održati u četvrtak, 9. ožujka, u 19:00 sati. Knjigu predstavljaju autor Darko Lukić, teatrologinja Una Bauer i dramaturginja Nataša Antulov.
Uvod u primijenjeno kazalište: Čije je kazalište? Darka Lukića daje sažet i pregledan, sustavan uvid u vrlo široko i raznovrsno područje koje se od 1990-tih godina naziva primijenjenim kazalištem. Riječ je o širokom spektru izvedbenih praksa koje su se razvijale od 1970-tih godina (ukorijenjene i utemeljene, kako knjiga pokazuje, u znatno starijim tradicijama i iskustvima) a pojavljuju se pod nazivom kazalište u zajednici, odgojno kazalište, kazalište za obrazovanje, kazalište za napredak, forum teatar, društveno kazalište i sl.

"Knjiga predstavlja važan doprinos, ne samo kao prvi sustavni pregled teorije i tipova primijenjenog kazališta, već i kao vrijedna studija koja istovremeno s pregledom različitih tipologija i praksi, donosi pregled svih hrvatskih dionika, pojedinaca, kazališta, udruga i umjetničkih organizacija te njihovih projekata koji se mogu svrstati u različite tipove primijenjenog kazališta. Kako se radi o prvom sustavnom pregledu ovoga tipa kazališne teorije i prakse na hrvatskom jeziku, knjiga je vrijedan doprinos i u smislu novih pojmova i termina koji do sad u literaturi na hrvatskom jeziku nisu bili prepoznati, spomenuti ili analizirani."
- dr. sc. Nina Obuljen Koržinek