predavanje, tribina

Tribina - Kulturni potencijal Rijeke


vrijeme: 13.10.2016. 20:00
mjesto: Filodrammatica, Korzo 28/1, Rijeka
organizator: Drugo more

U četvrtak 13. listopada, s početkom u 20 sati, u velikoj dvorani Filodrammatice održat će se tribina Kulturni potencijal Rijeke – usporedbe i perspektive, na kojoj će biti predstavljeni rezultati istraživanja o kulturnim potrebama i kulturnom kapitalu mladih u većim urbanim sredinama na jadranskoj obali.
Gosti tribine su dr. sc. Krešimir Krolodr. sc. Sven Marcelić i dr. sc. Željka Tonković s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru, koji su proveli spomenuto anketno istraživanje na uzorku od 2650 učenika i učenica trećih i četvrtih razreda srednjih škola u šest velikih obalnih gradova: Pula, Rijeka, Zadar, Šibenik, Split i Dubrovnik.
 
Na predstavljanju će biti prikazani rezultati istraživanja o učestalosti posjećivanja kulturnih sadržaja u Rijeci, kao i usporedba s drugim gradovima. Govorit će se i o povezanosti glazbenog ukusa i vrijednosnih orijentacija, razlikama među školama te o utjecaju roditelja po pitanju stvaranja navika kulturne potrošnje i kulturnih potreba. Cilj tribine je kroz formu javne rasprave i na osnovu prikazanih podataka naznačiti razvojne potencijale grada koji se mogu iskoristiti za osmišljavanje razvojnih strategija, posebice u svjetlu nedavno dobivene titule Europske prijestolnice kulture za 2020. godinu.