predstava

Balcan Can Contemporary Rijeka


vrijeme: 28.9.2016. - 30.9.2016.
mjesto: Zagreb; OKC Palach / HKD na Sušaku / Caffe bar Voyager

Zamišljena kao sredstvo povezivanja fragmentirane i često izolirane umjetničke scene koja djeluje u području izvedbenih umjetnosti na Balkanu, platforma Balcan Can Contemporary svoj petogodišnji rad privodi kraju trodnevnim događanjem u Rijeci. U organizaciji udruge Drugo more, riječka će publika imati priliku pogledati tri zanimljive predstave međunarodnih autora i izvođača.

Nastala u produkciji ljubljanskog instituta za razvoj i afirmaciju plesa i suvremene umjetnosti Emanat, 'Kradljivci slika (Tatovi podob)' je tehnoburleska koja se kroz zaglušujuću buku medijskih slika izruguje krutosti društvenih uloga. Predstava će se održati u Omladinskom kulturnom centru Palach u srijedu, 28. rujna 2016. godine, s početkom u 20 sati, a ulaz je besplatan.
 
Interaktivnim audio-ambijentalnim performansom 'Protok žudnje' redatelja Bojana Đorđeva, nastalim u zajedničkoj produkciji beogradske Teorije koja Hoda i zagrebačkog Centra za dramsku umjetnost, posjetitelji će biti odvučeni u putešestviju gradom uz glasovno vodstvo nekoliko likova iz svjetske književnosti, ujedinjenih u potrazi za zadovoljštinom. Izvedbe će se održati u petak, 30. rujna, s početkom u 20 sati, i trajat će do 23 sata. Početno stajalište ovog nesvakidašnjeg komada je caffe bar Voyager koji se nalazi preko puta riječkog željezničkog kolodvora, odakle će svakih petnaest minuta kretati nova izvedba za tročlanu publiku. Sudjelovanje je besplatno, a mjesto u rasporedu polazaka moguće je rezervirati putem e-maila na adresu petra@drugo-more.hr.
 
Cijeli će događaj dodatno začiniti njemački izvedbeno-kazališni kolektiv Showcase Beat Le Mot predstavom 'Nazisupermenchen – Strava uobičajenog'. U djelu Postdramsko kazalište jednog od najvećih kazališnih teoretičara današnjice Hansa-Thiesa Lehmanna, Showcase Beat le Mot se spominje kao jedan od međunarodno najpriznatijih suvremenih izvedbenih kolektiva. Skupina je u nekoliko navrata već gostovala u Rijeci, a u svojem se radu često radikalno obračunava s problematičnom građom koju nam je prošlost ostavila u nasljeđe, koristeći se surovim humorom, sarkazmom i prelaženjem granica dobrog ukusa. Spomenuta predstava tako prati nacističke Nadljude na njihovom putu kroz vrijeme, u nastojanju da pripreme čovječanstvo na veličanstveni dolazak Führera. Gostovanje predstave organizirano je u suradnji s HNK Ivana pl. Zajca, a moguće ju je pogledati u četvrtak 29. i petak 30. rujna u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, s početkom u 19:30 sati. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni HNK Ivana pl. Zajca, radnim danom od 9 do 19 i subotom od 9 do 13 sati, te na mjestu održavanja predstave sat vremena prije početka.
 
Više o predstavama i izvođačima moguće je pronaći na internetskim stranicama Drugog mora i Facebook stranici događanja.

Platforma Balcan Can Contemporary okupljala je osam partnerskih organizacija koje djeluju u polju izvedbenih umjetnosti – Drugo more, Domino i Centar za dramsku umjetnost iz Hrvatske, OKC Abrašević iz Bosne i Hercegovine, AKTO iz Makedonije, Maska iz Slovenije, Teorija koja Hoda iz Srbije te Qendra Multimedija iz Kosova. Suradnja unutar mreže odvijala se u smjeru osnaživanja i povezivanja izvedbene scene, najviše u pogledu međunarodne razmjene i distribucije umjetničkih radova, i to pogotovo u one kritične sredine u kojima ne postoji snažna nezavisna scena.
 
Iako riječki događaj najavljuje formalni završetak petogodišnjeg rada, u pripremi je i publikacija o kulturnim vezama na Balkanu koja bi trebala trebala biti objavljena krajem godine, temeljena u velikoj mjeri na iskustvima suradnje unutar platforme.

Organizator: Drugo more
Partner: HNK Ivana pl. Zajca
Program je podržala Zaklada “Kultura nova”