festival

Više od 40 izvedbi na ovogodišnjim Perforacijama


vrijeme: 16.6.2016. - 28.6.2016.
mjesto: Rijeka, Zagreb, Split, Dubrovnik

Festival Perforacije udruge Domino u svojem se osmom izdanju održava u Rijeci, Zagrebu, Splitu i Dubrovniku a donosi više od 40 izvedbi suvremenog kazališta i plesa, performansa te radionice i izložbe, kojima je cilj afirmirati nezavisnu umjetničku izvedbenu scenu te ojačati spone između publike i umjetnika.

Festival izvedbenih umjetnosti kojemu je cilj podržati nezavisnu scenu koprodukcijama okupljenim u program koji jamči veću vidljivost u domaćem i međunarodnom kontekstu, prepoznat je kao jedan od ključnih hrvatskih festivala i jedna od referentnih točaka za predstavljanje angažirane, eksperimentalne, propitujuće i istraživačke suvremene izvedbene umjetnosti.
 
Priznanje je festival dobio i u međunarodnom kontekstu zbog provođenja EU projekata Imagine 2020 i BeSpectative kroz Program Kreativna Europa.
 
Značajno priznanje festivalu dalo je prošle godine Europsko udruženje festivala proglasivši ga u rujnu u Parizu jednim od dvanaest europskih festivala, u konkurenciji od 750, koji se po mišljenju stručnjaka za kulturne strategije Europe najviše ističu po uvođenju novih trendova u europski festivalski krajolik.
 
Posebnost festivala je programski fokus usmjeren na domaće umjetnike koji djeluju na nezavisnoj sceni, kao i to što se održava konsekutivno u četiri grada, Rijeci, Zagrebu, Splitu i Dubrovniku.
 
Festival ove godine program započinje 10. lipnja u Rijeci, gdje će program u petak u Hrvatskom kulturnom domu (HKD) na Sušaku otvoriti predstava "Nečastive" autora Brune Isakovića, koja je obilježila prošlogodišnji festival.
 
Riječki program traje do nedjelje 12. lipnja, a nastavlja se u Zagrebu (16. - 20. lipnja), Splitu (25 - 26. lipnja) te Dubrovniku (27. -28. lipnja).
 
Ovogodišnji program broji više od 40 izvedbi, među kojima i premijere Martine Nevistić, D.B. Indoša i Tanje Vrvilo, Ine Sladić, Vesne Mačković i Brune Isakovića.
 
Dio programa posvećen je "nadolazećim" umjetnicima te onima koji propituju granice umjetničkih formi i normi u okviru Noći performansa, koje se ove godine prvi put održavaju u sva četiri festivalska grada.
 
Također, poseban je dio programa posvećen uličnoj umjetnosti, kao reakcija na rušenje zida s muralima u Branimirovoj.
 
Festival i ove godine u svom programu kao jednu od tema predstavlja i projekte koji spajaju ekološki aktivizam, znanost i umjetnost, a novost je i program "postprodukcijskih" podrška u okviru kojih je festivalski žiri odabrao nekoliko starijih predstava domaćih umjetnika, koje nisu imale priliku već neko vrijeme biti izvođene. Riječ je o predstavama BADco-a., Irme Omerzo i Bacača sjenki koje su obilježile protekle sezone.
 
Perforacije poseban prostor posvećuju otvaranju i komunikaciji publike i umjetnika. Ove godine tim će dijalozima poslužiti i festivalski Chill vrt u atriju Teatra &TD koji će svaki dan nuditi kutak za predah, radionice i društvene igre, probrani sajam knjiga u suradnji s izdavačima poput Frakture, Sandorfa, Bookse, Kontejnera i drugih te javne diskusije o kulturnim politikama.
 
Ulaz na sve programe festivala je besplatan, u sklopu akcije "Perforacije svima", koja ima za cilj festival otvoriti najširoj publici bez obzira na materijalne mogućnosti. (Hina)