predstava, performans

Re-izvođenje performansa Marine Abramović i 'Nečastive' u MSU-u


vrijeme: 13.2.2016. - 14.2.2016.
mjesto: Zagreb; MSU, Avenija Dubrovnik 17

Queer Zagreb Sezona 13. i 14. veljače u Muzeju suvremene umjetnosti predstavlja re-izvođenje performansa Marine Abramović 'Art must be beautiful, artist must be beautiful.', kao i dvije izvedbe predstave „Nečastive“ koreografa Brune Isakovića.

Vikend program započinje re-izvođenjem performansa Marine Abramović „Art must be beautiful, artist must be beautiful.“ Posebnost je ove izvedbe, koja je zakazana za 13. veljače u 19 sati, da je Ina Sladić prva dobila službeno odobrenje Marine Abramović za ponovno izvođenje ovog performansa nakon originalne izvedbe iz Kopenhagenu 1975. Program u Muzeju suvremene umjetnosti nastavlja se 13. i 14. veljače u 20 sati s izvedbama plesne predstave „Nečastive“ koreografa Brune Isakovića.
 
Marina Abramović davne je 1975. na Charlottenburg Art Festivalu u Kopenhagenu originalno izvela performans „Art must be beautiful, artist must be beautiful.“ fokusirajući se na tada aktualno pitanje: treba li umjetnost biti lijepa prema definiciji ljepote malograđanskih salona ili pak mora iskazati kritičke pozicije naspram društvene stvarnosti i ne obazirati se na klasične definicije lijepog. Marina Abramović uz konstataciju „umjetnost mora biti lijepa“ dodaje i osviještenu rodnu temu „...umjetnica mora biti lijepa“ relativizirajući time činjenicu da se žena, k tome i umjetnica, i to ne samo u patrijarhalnim, konzervativnim društvima, već i u liberalnim umjetničkim krugovima, doživljavala kao neka vrst „uljeza“ u muški svijet. U performansu je dinamizirala gestu češljanja kose tijekom jednosatnog ponavljanja teksta i radnje do ruba fizičke izdržljivosti pa se taj performans kao i nekolicina drugih iz tog vremena u kojima radikalno postupa sa svojim tijelom, smatraju prekretnicom upravo u umjetnosti performansa kada tijelo umjetnika postaje umjetnički medij. Suradnja Ine Sladić s Marinom Abramović traje od 2012. godine, od kada je u sklopu nekoliko izložbi i festivala hrvatska izvedbena umjetnica nanovo izvela performanse „Luminosity“ i „Centerpiece“.
 
Nakon performansa 13., ali i 14. veljače od 20 sati u dvorani Gorgona publika će još jednu imati priliku pogledati predstavu „Nečastive“ koreografa Brune Isakovića, u izvedbi članova Studija za suvremeni ples i gostujućih plesača. Predstava je premijerno prikazana u lipnju 2015. godine na Festivalu Perforacija te je doživjela vrlo veliki uspjeh na domaćoj plesnoj sceni. Osim potpuno rasprodanih izvedbi tu su i nominacije za prestižnu godišnju nagradu Udruge plesnih umjetnika Hrvatske. Predstava je i prva produkcija velike europske mreže Be SpectACTive!.
 
„Nečastive“ su nastale kao svojevrsna nadogradnja Isakovićevog istoimenog sola s kojim je obišao doslovno cijeli svijet, od Europe, Azije do Sjeverne i Južne Amerike. Isaković stvara slojevit i osjetljiv svijet koji nadilazi tjelesni pokret, preispituje interaktivnost između umjetnika i gledatelja, a kroz rad na predstavi istražuje transformacije tjelesnosti izvođača te njihov odnos s publikom. Razvijeni fizički mehanizmi se baziraju na suodnosu disanja i fizičke tenzije te načinu na koji oni prožimaju tijelo u svakom trenutku. „Nečastive“ postavljaju te dvije organske funkcije u izvedbeni moment. Kroz gradaciju njihove međuovisnosti ih radikalizira, sukobljava te ponovno neutralizira dok se pod utjecajem odnosa s publikom uvjetuju daljnje preobrazbe izvođača. „Nečastive“ izmiču uobičajenom scenskom postavu, grade različite dimenzije izvedbe i mogućnosti komunikacije između izvođača i njihovih gledatelja.
 
O umjetnicima:

Ina Sladić (1986., Zagreb) nakon obrazovanja na Školi suvremenog plesa Ane Maletić u Zagrebu diplomirala je na Sveučilištu za umjetnost u Essenu. Surađivala je na brojnim radionicama i projektima uključujući i Le Sacre du Printemps Pine Bausch te surađivala sa umjetnicima kao što su Xavier Le Roy, Marten Spangberg i Marina Abramović. Godine 2014. njezin je projekt 100 YEARS OF PARANOIA prikazan na festivalu Berlinale.
 
Bruno Isaković (1981., Zagreb) studirao je na Amsterdamskoj školi umjetnosti/odjel Suvremenog plesa te na Plesnoj akademiji Rotterdam. Dobitnik je brojnih stipendija i nagrada. Kao plesač je surađivao s brojnim stranim koreografima, a kao koreograf je sudjelovao na mnogim istaknutim međunarodnim plesnim festivalima. Isaković redovito podučava i drži različite plesne radionice. Od 2009. godine član je Studija za suvremeni ples u Zagrebu.