smotra, revija

Županja - Šokačko sijelo od 30. siječnja do 9. veljače


vrijeme: 30.1.2016. - 9.2.2016.
mjesto: Županja

Pod geslom 'Idem šorom i pjevam bećarac' u Županji će se od 30. siječnja do 9. veljače održati 49. šokačko sijelo, najstarija i najvažnija manifestacija tradicijske kulture županjskoga kraja, najavio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare organizacijski odbor.

"Budući da bećarac zaista doživljavamo kao nešto što je naša povijest, tradicija i baština, posve je opravdano što smo upravo bećarac uzeli kao središnju temu ovogodišnjega Šokačkog sijela", rekla je predsjednica izvršnog odbora te manifestacije Terezija Nemec i podsjetila kako je bećarac i UNESCO zaštitio kao nematerijalnu kulturnu baštinu.
 
Također je rekla kako bećarac dosad nije bio tema nijednoga Šokačkog sijela te da se glavne priredbe 49. šokačkog sijela oslanjaju na folklor i nastupe kulturno-umjetničkih društava i folklornih skupina.
 
Sijelo će početi 30. siječnja malim Šokačkim sijelom na kojem će folklorno umijeće pokazati dječje folklorne skupine iz Županje i okolnih mjesta, a već sutradan, 31. siječnja održat će se tradicionalno pokladno jahanje kojim će jahači na konjima građanima Županje najaviti ovogodišnje Šokačko sijelo.
 
Među ostalim priredbama ističu se Sijelo pučkih pisaca, koje će se održati 1. veljače, Folklorne večeri (od 2. do 6. veljače), 6. sajam zlatne niti (od 5. do 7. veljače), Šokački cvit, svečano otvorenje 49. šokačkog sijela (5. veljače), Pokladna povorka (7. veljače), Večer uz tamburu (8. veljače) te Seljačka zabava (9. veljače) kojom Šokačko sijelo tradicionalno i završava. (Hina)