izložba

Treći ciklus projekta Bijenale savremene umjetnosti 'D-O ARK Underground'


vrijeme: 24.4.2015. - 26.10.2015.
mjesto: Konjic; Atomska ratna komanda

Od 24. travnja, do 26. listopada, u Konjicu, udaljenom 45 kilometara jugozapadno od Sarajeva, održava se 3. ciklus Projekta Bijenale savremene umjetnosti. Naziv internacionalnog umjetničkog projekta je 'D-0 ARK Underground'. Od hrvatskih umjetnika na izložbi sudjeluju Damir Očko i Mladen Stilinović.

ARK je skraćenica za Atomsku ratnu komandu. Podzemni atomski bunker, površine od 6500 kvadratnih metara, u koji je uloženo 4,6 milijarde američkih dolara. Izgrađen u periodu od 1953. do 1979. godine, sada služi kao mjesto održavanja najvećeg regionalnog kulturnog događanja.
Javnost je tek 2000. godine saznala za postojanje  ogromnog atomskog skloništa, jednog od najvećih ove vrste u Evropi a koje je u slučaju atomskog incidenta u Hladnom ratu moglo poslužiti kao zaštita za 350 članova vojne elite. Završetkom Hladnog rata, desetljeće nakon završetka izgradnje bunkera, završena je i njegova funkcija.

Kada je Direkcija Projekta Bijenale, 2008. godine posjetila ovo sklonište i prepoznala njegov estetski potencijal, odlučeno je da se pokrene umjetnički projekt, kako bi se ovaj bunker spasio od nefunkcionalnosti i propadanja. Tako je 2011. godine održan prvi ciklus Projekta Bijenale, u kojem su kao partnerske države Bosni i Hercegovini sudjelovale Republika Srbija i Crna Gora. 2013. godine partnerske države su bile Republike Turska i Hrvatska, dok su to ove godine Republika Austrija i Albanija, zemlje iz kojih dolaze kustosi Adela Demetja (Tirana Art Lab – Center for Contemporary Art), Margarethe Makovec i Anton Lederer (<rotor> – centar za savremenu umjetnost ). Ova tri kustosa planiraju izložbu o periodu Hladnog rata, pri čemu fokus neće biti na  istočno-zapadnoj državnoj politici. Umjesto toga, 24 umjetnika i umjetnice pozvana su da kroz 'subverzivno uključivanje drugih konteksta prikažu taj period' objašnjava Anton Lederer. Paralelno sa Hladnim ratom teme su posvećenje društvenim i političkim razvojima, kao što je politika slobodnih država, mirovnim pokretima, anti-ratnim pokretima kao i pokretima za zaštitu okoliša ili seksualnoj revoluciji. Oni komentiraju formiranja kritičkih društvenih diskursa i alternativnih načina života u vrijeme Hladnog rata i njihovih efekata na današnjim kontekstima.


Umjetnici: Leone Contini (Florence), Dante Buu (Rožaj/Sarajevo), Dokumentarni vez (Vahida Ramujkić i Dejan Došljak (Belgrade), Effi & Amir (Brussels), Helidon Gjergji (New York/Tirana), G.R.A.M. (Graz), Tue Greenfort (Berlin), Wiebke Grösch / Frank Metzger (Frankfurt/Main), Flaka Haliti (Munich/Vienna), Marlene Hausegger (Vienna), Dritan Hyska (Tirana), Adela Jušić (Sarajevo), Johanna Kirsch (Vienna), Elvedin Klačar (Vienna/Sarajevo), Damian Le Bas (Worthing), Delaine Le Bas (Worthing), Ralo Mayer & Oliver Gemballa (Vienna/Hamburg), Anna McCarthy (Munich), Damir Očko (Zagreb), Nikolay Oleynikov (St. Petersburg), Alketa Ramaj (Tirana), Selma Selman (Bihać), Mladen Stilinović (Zagreb), Sylvia Winkler / Stephan Köperl (Stuttgart).
 
Svi sudionici se slažu da ovogodišnje Bijenale predstavlja pravi izazov, jer pored dominantne arhitekture bunkerskog kompleksa i njegovih jakih političkih konotacija, u bunkeru se već nalazi 90 umjetničkih radova 68 umjetnika i umjetnica od ranija dva ciklusa Projekta Bijenale, u koje kustosi moraju integrirati vlastite ideje.

Koliku vrijednost imaju postavljeni umjetnički radovi teško je reći, ali činjenica da je čak 65 umjetnika-sudionika Projekta Bijenale predstavljalo svoje zemlje na Venecijanskom bijenalu, pa to najrječitije govori o visokim umjetničkim standardima i značaju kolekcije D-0 ARK Undreground.
 
Na svečanom  otvaranju govorit će Direktor Projekta, Ministar civilnih poslova BiH, Ministar culture Republike Austrije, Ministrica kulture i sporta FBiH, Šef Atenskog ureda UNESCO. U godini u kojoj obilježavamo 70 godina od osnivanja UNESCO-a, Projekt Bijenale dobio je veliko priznanje ve velike kulturne organizacije, jer je uvršten u zvanični program proslave osnivanja UNESCO_a.
 
Projekt Bijenale savremene umjetnosti imat će pet izdanja u sadašnjem formatu. Cijeli Projekt je pod pokroviteljstvom UNESCO-a, te je 2011. godine od strane Vijeća Evrope proglašen 'Kulturnim događajem Evrope'.

Informacija za posjetitelje:
Ponedjeljak, Srijeda i Petak, 10:00, 12:00 i 14:00
Posjete trebaju biti najavljene unaprijed na sljedeću e-mail adresu: bhbijenale@gmail.com