obljetnica, proslava

Karlovac: 177 obljetnica Gradske knjižnice


mjesto: Karlovac

U povodu 177. obljetnice djelovanja Gradske knjižnice u Karlovcu, u ponedjeljak navečer u njoj je otvorena izložba 'Stadt Agram i Društvo narodne čitaonice karlovačke' i proglašeni su najčitatelji za 2014. godinu.

Rosana Mikulić, autorica izložbe o četrdesetogodišnjem razdoblju 19. stoljeća, kada su nakon Bachova apsolutizma oživjela kulturna zbivanja i narodna misao, istaknula je da je Gradska knjižnica u dugoj povijesti bila središte karlovačke društvenosti. Uz izvorne knjižničarske i čitaoničke djelatnosti, nerijetko je bila domaćin mnogim uglednicima, kazališnim družinama i umjetnicima, te se u njoj pjevalo, plesalo, koncertiralo, recitiralo, ali i izlagalo gospodarske proizvode, rekla je Mikulić.

Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Dubravko Delić, a njenu bogatu povijest predstavila je ravnateljica Jasmina Milovčić.

Nagrade za najčitatelje - djecu i mlade - u 2014. dobili su Ivor Trupka, Ivana Martišković i Stela Bekan. Odrasli najčitatelji su Ljiljana Badrić sa 115, te Branka Ivković i Nada Milakara sa 106 i 105 pročitanih knjiga u godinu dana.

Dunja Marija Gabrijel je u ime Zavoda za knjižničarstvo pri Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici (NSK) poklonila karlovačkoj Knjižnici pretisak Hrvatskog ćiriličkog molitvenika iz 1512. u izdanju NSK, HAZU i Matice hrvatske, te pretisak Hrvatskog pravopisa Ivana Broza iz 1892. godine u izdanju NSK i Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Istaknuvši da je karlovačka Gradska knjižnica važno kulturno i informacijsko središte koje radi u skladu sa standardima za narodne knjižnice, najavila da će u rujnu tema 10. godišnjeg savjetovanja Nacionalne sveučilišne knjižnice, kao krovne ustanove hrvatskog knjižnjičarstva, biti vrednovanje djelatnosti narodnih knjižnica.

U umjetničkom programu nastupila je sopranistica Mariela Mateša uz klavirsku pratnju Nikice Marčetić, te glumci Tomislav Hauptfeld i Tatjana Farkaš iz udruge 'Historia Viva'.
(Hina)