izložba

Stvarno korisno znanje / Predavanje Ekaterine Degot


vrijeme: 10.12.2014. - 28.2.2015.20,00
mjesto: Zagreb; Galerija Nova, Teslina 7

U srijedu, 10. prosinca, s početkom u 20 sati, u galeriji Nova, otvara se izložba 'Stvarno korisno znanje'. Predavanje Ekaterine Degot 'Suvremena umjetnost u nedemokratskom kontekstu: što nam to govori o suvremenoj umjetnosti svugdje drugdje' održat će se u 18,30 sati. Izložba je otvorena do 28. veljače 2015.

Kako izgleda nova hladnoratovska podjela u umjetnosti? Je li bojkot lijek baš za sve probleme? Kako od-učiti rasizam? Lijeva retorika: je li je Putin posve ukrao, ili je nešto preostalo? I druga goruća pitanja.

Ekaterina Degot je povjesničarka umjetnosti, spisateljica i kustosica. Degot je umjetnička direktorica Akademije umjetnosti svijeta (Akademie der Künste der Welt) u Kölnu, i profesorica na školi fotografije Rodchenko u Moskvi. Dobitnica je Nagrade Igor Zabel za 2014. godinu, koja se dodjeljuje za izuzetne kulturne aktivnosti u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi. Njezin se kustoski i istraživački rad fokusira na estetska i sociopolitička pitanja Rusije, prvenstveno u postsovjetskom periodu.

Izložba 'Stvarno korisno znanje' predstavlja nekoliko umjetničkih pozicija iz opsežne istoimene izložbe koja je u listopadu 2014. otvorena u Museo Reina Sofia u Madridu, a koje su u zagrebačkom izdanju u dijalogu s radovima umjetnica Renate Poljak i OKO.

Pojam 'Stvarno korisno znanje' nastao je u ranom 19. stoljeću kad su radnici osvijestili potrebu da sami organiziraju vlastito obrazovanje.  Radničke organizacije u Ujedinjenom Kraljevstvu koristile su se ovim pojmom 1820-ih i 1830-ih godina da bi opisale korpus znanja koji je uključivao različite "nepraktične" discipline poput politike, ekonomije i filozofije, i koji je bio suprotan onome što su njihovi poslodavci proglasili 'korisnim znanjem', u koje se sve više ulagalo s ciljem rasta poslovanja, te se financirala edukacija radnika u 'primjenjivim' vještinama i strukama poput tehničkih, fizike, kemije ili matematike. I dok 'korisno znanje' djeluje kao sredstvo društvene reprodukcije i održava status quo, "stvarno korisno znanje" zahtjeva promjene time što razumije uzroke eksploatacije i njezinu ulogu unutar vladajuće ideologije. U pitanju je kolektivna, emancipacijska, teorijska, emotivna, informativna i praktična potraga čiji je prvi korak utvrditi ono što još ne znamo. 
Showroom - čitaonica Stvarno korisno znanje
 
Čitaonica koja prati izložbu Stvarno korisno znanje osmišljena je u suradnji sa studenticama i i znanstvenom novakinjom Helenom Stublić Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Studentice Ornela Čop, Ileana Kurtović, Štefica Dumančić Poljski i Sabina Oroshi pod mentorstvom Martine Kontošić / WHW  u čitaonici koriste materijale iz arhive WHW-a i Snježane Pavičić, knjižnice Centra za ženske studije , knjižnice Filozofskog fakulteta i knjižnice Saveza antifašističkih boraca i antifašista.