izložba

Hrvatski krajolik – poravnavanja povijesti na imaginarnom horizontu


vrijeme: 18.11.2014. - 6.12.2014.20,00
mjesto: Zagreb; Institut za suvremenu umjetnost, Trg kralja Tomislava 20

U Institutu za suvremenu umjetnost, u utorak, 18. studenoga, u 20 sati, otvara se skupna međunarodna izložba Hrvatski krajolik -  poravnavanja povijesti na imaginarnom horizontu. Kustos projekta je Lorenzo Fusi, a kustosice izložbe su Ana Kovačić i Sanja Sekelj. Izložba ostaje otvorena do 6. prosinca.

Izlagači i autori dokumentacije: Željko Badurina, Dino Bičanić, Tomislav Brajnović, Hrvoslava Brkušić i Igor Bezinović, Eric del Castillo, Marijan Crtalić, Fokus grupa, Lorenzo Fusi, Sanja Horvatinčić, Hrvatska turistička zajednica, Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD), Siniša Labrović, Letricija Linardić, Antun Maračić, Marko Marković, Mario Matoković, Bojan Mrđenović, Pan Am Airways, Renata Poljak, Petar Popijač, Rajko Radovanović, Ivana Rončević, Neli Ružić, Davor Sanvincenti, Gasper Sopi, Superstudio 29 / Ira Payer, Maša Poljanec, Andro Giunio, Saša Šimpraga, Noel Šuran, Ivan Tudek, Sandra Vitaljić i Ana Zubak.
 
Popratni programi:
utorak, 18. 11. 2014. u 19:00 sati:
Razgovor s kustosom Lorenzom Fusijem i kustosicama Anom Kovačić i Sanjom Sekelj
 
četvrtak, 27. 11. 2014. u 18:00 sati:
Sanja Horvatinčić, Institut za povijest umjetnosti, Zagreb, prezentacija istraživanja spomenika NOB-u
 
subota, 29. 11. 2014. u 18:00 sati:
Fokus grupa, Iva Kovač i Elvis Krstulović, prezentacija rada
 
utorak, 2. 12. 2014. u 18:00 sati:
Gerda Riechert, prezentacija knjiga umjetnice Glamour, Sisters i Second Hand, o Zagrebu kakvim ga vide inozemni umjetnici koji u njemu žive.
 
moderator programa: Janka Vukmir

Apsurdi, tegobe, težine, problemi, nedaće, borbe, pokušaji, napori, pretencioznosti, kič, bedastoće, površnosti, preživljavanje, lakoća, humor i sva ostala čuda hrvatske stvarnosti ocrtana su kroz radove umjetnika i izloženu dokumentaciju, na ovoj izložbi koja opisuje Hrvatsku i govore upravo o onome o čemu govori skupina autora zajedno. Postav izložbe nudi jednu ravnu, horizontalnu liniju prisilnog poravnavanja nespojivih elemenata koji definiraju kulturnu, političku, gospodarsku i materijalnu realnost Hrvatske.
 
Izložba Hrvatski krajolik – poravnavanja povijesti na imaginarnom horizontu nastala je zajednički, kao odgovor na poziv kustosa Lorenza Fusija (Velika Britanija) izlagačima na razmišljanje o skupu pitanja o Hrvatskoj: 'Koju sliku o sebi zemlja projicira na van? Što Hrvatska želi da znam ili u što me želi natjerati da vjerujem o njoj?', 'Što ja znam o Hrvatskoj?' i 'Što je sve Hrvatska?“'
 
Ana Kovačić i Sanja Sekelj izabrale su radove za izložbu između prijedloga pristiglih na otvoreni poziv predlagačima, slijedeći kriterij neposrednog odgovora rada na postavljena pitanja i prema prostornim i tehničkim mogućnostima i zahtjevima. Kustosi su tome dodali i neke od svojih prijedloga.
 
Rezultat je svojevrsni hrvatski horizont, ujednačeni niz kolektivnih komentara, prikaza, kritike i razmišljanja o vrijednosnom, kulturnom, društvenom, političkom, hijerarhijskom, asimilacijskom i simplifikacijskom horizontu okoline u kojoj živimo.
Kad je Institut za suvremenu umjetnost iz Zagreba pozvao kustosa Lorenza Fusija da predloži nacrt za jednu izložbu, on kaže da je razmišljao o toj suradnji kao o prilici za istraživanje metodoloških alata/strategija i testiranje pristupa u području stvaranja izložbi. Nije ga zanimalo postavljanje kustoskog iskaza prema vlastitim zaključcima, onih koji bi učvršćivali njegov vlastiti kustoski glas ili potvrđivali njegov kustoski autoritet. Uskoro mu je postalo jasno da se prilikom ove suradnje radi o učenju iz, i doprinosa prema, programu Instituta za suvremenu umjetnost. Ono što je predložio, bilo je stvaranje okvira oblikovanog postavom. O njegovom se sadržaju odlučivalo zajednički. Izložba je bila poziv na razmišljanje o skupu pitanja, kao što su stvaranje imidža, identitet, nacionalizam, kolektivna amnezija i njezino psihičko uklanjanje, industrija ugostiteljstva, retoričke trope i klišeji.
 
Lorenzo Fusi je direktor Open Eye Gallery u Liverpoolu, jedne od najstarijih neprofitnih fotografskih galerija u Velikoj Britaniji. Prije toga, bio je Međunarodni kustos Liverpoolskog bijenala 2010. i 2012. godine. U razdoblju od 2001. do 2009. Lorenzo Fusi je bio glavni kustos u Palazzo delle Papesse Centra za suvremenu umjetnost, i kustos u Santa Maria della Scala u Sieni, Italija.

Bio je kustos ili ko-kustos više od 50 izložbi te autor i urednik brojnih publikacija među kojima nedavno: The Piers From Here, Changing Difference: Queer Politics and Shifting Identities, i monografija Alfredo Jaar, objavljena 2012. godine. Fusi redovito predaje na britanskim i međunarodnim sveučilištima. Član je upravnog odbora Međunarodnog festivala fotografije u Liverpoolu, te je član Uprave Nouveau Musée National de Monaco (NMNM).

Zaklada Prince Pierre de Monaco ga je upravo imenovala novim Umjetničkim ravnateljem Međunarodne nagrade za suvremenu umjetnost PIAC. U Hrvatskoj je sudjelovao u radu žirija Nagrade Radoslav Putar u Zagrebu i Velikoj Gorici, u organizaciji Instituta za suvremenu umjetnost 2010. godine.
Ana Kovačić je povjesničarka umjetnosti i voditeljica Galerije Miroslav Kraljević.
Sanja Sekelj je povjesničarka umjetnosti, prevoditeljica s francuskog i kao kustosica radi u Galeriji Miroslav Kraljević i kao istraživačica u Institutu za povijest umjetnosti.
Janka Vukmir je suosnivačica i predsjednica Instituta za suvremenu umjetnost u Zagrebu.