festival

Drugi Karlovac Piano Festival


vrijeme: 7.7.2014. - 14.7.2014.
mjesto: Karlovac

U Koncertnoj dvorani karlovačke Glazbene škole i organizaciji te škole u ponedjeljak je počeo sedmodnevni Karlovac Piano Festival, na inicijativu proslavljenog karlovačkog pijanista Silvije Vidovića.

Ravnateljica Glazbene škole Ljiljana Ščedrov kaže da manifestaciju i ove godine čini pedagoški rad s 25 talentiranih pijanistica i pijanista, s kojima rade svjetska imena klavirske pedagogije.

To su Vladimir Viardo iz Rusije koji predaje na University of North Texas, Piotr Paleczni koji je jedan od najznačajnijih poljskih pijanista koji predaje na Fryderyk Chopin Sveučilištu za glazbu u Varšavi, te Kemal Gekić, pijanist svjetske reputacije i profesor na Međunarodnom sveučilištu na Floridi te na Glazbenoj akademiji u Tokiju. Tu je i Silvije Vidović koji je doktorirao klavir na University of North Texas te koncertira diljem svijeta.

Manifestacija je dobila i natjecateljski karakter - mladi glazbenici natjecat će se dva dana. U petak je prvi krug natjecanja u Koncertnoj dvorani Glazbene škole, a u subotu drugi krug u Gradskom kazalištu "Zorin dom". Natjecanje je otvoreno za publiku koja može sudjelovati i u glasanju za posebnu nagradu publike.

Istovremeno se u Gradskom kazalištu Zorin dom održava i "Prva Hrvatska flaustistička akademija" s vrsnim svjetskim flautističkim pedagozima, tako da Karlovac sada, naglasila je Ščedrov, ima dva događaja na najvišoj svjetskoj razini, što se u gradu na četiri rijeke još nikada nije dogodilo.

Na flautističkoj je akademiji umjetnički voditelj Damjan Krajačić, koji je magistrirao flautu u Los Angelesu gdje i radi, a stručnjak je za latino-jazz stil. Tu su još i profesor na University of California u Los Angelesu James Newton, dobitnik Grammyja i najbolji jazz flautist, Pierre-Yves Artaud, profesor flaute na pariškom Conservatoire National Supérieur de Musique, Wissam Boustany s britanskoga Royal Northern College of Musical, te doktorica glazbe Boglarka Kiss, profesorica na američkom koledžu u Pasadeni.

"Bez i najmanje pretjerivanja Karlovac je trenutno jedan od svjetskih glazbenih centara, jer su programi na oba festivala na najvišoj svjetskoj razini s ponajslavnijim pedagozima. Ne sumnjam zato da će hrvatska glazbena publika, a ne samo sudionici koji su došli iz mnogobrojnih zemalja, prepoznati da smo u žiži visoke glazbene kvalitete, kako pedagoške, tako i izbedbene te pratiti i sudjelovati u onim programima koji će biti otvoreni za javnost", istaknula je Ščedrov.

Silvije Vidović je iz poznate karlovačke glazbene obitelji te ostvaruje brojne nastupe diljem svijeta, a doktorirao je na University of North Texas kao student svjetski poznatog ruskog pijanista Vladimira Viarda. On mu se odazvao na poziv za širenje pijanističke vještine u Karlovcu, kao i prošle godine u kolovozu kada je bio Prvi festival. (Hina)