natječaj

Filozofija i znanost – poziv na simpozij


vrijeme: 15.5.2014. - 16.5.2014.
prijava: 15.04.2014
organizator: Udruženje studenata filozofije (USF)

Udruženje studenata filozofije (USF) poziva sve zainteresirane da se prijave za sudjelovanje na međunarodnom simpoziju 'Filozofija i znanost', koji će se održati 15. i 16. svibnja 2014. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Rok za slanje prijave i sažetaka je 15. travnja 2014.

Filozofija i znanost nalaze se u specifičnom odnosu kojeg je teško odrediti. Usprkos tome što taj odnos seže duboko u prošlost, njihova pojedinačna uloga u suvremenom svijetu nije samorazumljiva. Dok znanost drži istaknuto mjesto, filozofija sama propituje svoju važnost uslijed sve veće tendencije njene marginalizacije.

Može li dijalog između filozofije i znanosti pomoći u rasvjetljavanju njihova međusobnog odnosa i njihova osobitog mjesta u suvremenom svijetu? U tom je smislu potrebno problematizirati mjesto filozofije između znanja i interesa, znanosti i društveno-političkih okolnosti pa i etičke konzekvence u znanstveno-tehnološkom društvu. S obzirom da znanstvene metode i teorije ne nastaju u socijalnom vakuumu, bitno je i iz te perspektive baciti pogled na pretpostavljenu racionalnost i objektivnost znanosti. Problematizirajući taj odnos od samih temelja do krajnjih posljedica možemo dati bitan doprinos budućnosti filozofije, ali i same znanosti.

Predloženi opseg tema:
- uloga filozofije u znanstveno-tehnološkom društvu;
- znanstveni i filozofski diskurs;
- filozofski temelji znanosti i znanstvene metode;
- filozofija i prirodne znanosti;
- filozofija i društveno-humanističke znanosti;
- filozofija kao posrednik između znanja i interesa;
- pitanje racionalnosti i objektivnosti znanosti;
- znanje, filozofija i postmoderna;
- dispozitivi akademskog polja;
- razgraničenje kontinentalne i analitičke filozofije;
- etika i znanost/etika u znanosti.

Moguće je prijaviti radove koji nisu obuhvaćeni navedenim prijedlozima, a dotiču se zadanog tematskog okvira simpozija. Također autor se ne mora ograničavati na striktno jednu točku u opsegu temâ.

Sudjelovanje na simpoziju prijavljuje se ispunjavanjem obrasca za prijavu koji je priložen pozivu. Rok za slanje prijave i sažetaka je 15. travnja 2014., a 1. svibnja 2014. za slanje radova ako sažeci budu prihvaćeni. Sažeci (od 200 do 500 riječi) i radovi (od 15 do 30 kartica) šalju se na hrvatskom ili engleskom jeziku na usf.simpozij@gmail.com.

Službeni jezik simpozija je hrvatski uz mogućnost izlaganja na engleskom. Sudjelovanje na simpoziju je besplatno, a izlagači će imati osiguran smještaj. Udruženje studenata filozofije nije u mogućnosti subvencionirati putne troškove sudionicima. Radovi sa simpozija bit će objavljeni u zborniku.

Kontakti:
Udruženje studenata filozofije (USF) Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu Ivana Lučića 3, Zagreb
e-mail: usf.simpozij@gmail.com