obavijest

Hrvatska u 2013. intenzivira kulturnu promociju u inozemstvu


organizator: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

Hrvatska u ovoj godini, kada ulazi u Europsku uniju, planira intenzivirati svoju kulturnu promociju u inozemstvu, kazao je zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš, posebno naglasivši projekte kulturne promidžbe u Velikoj Britaniji, Švicarskoj i Njemačkoj.

'U godini kada Hrvatska postaje punopravna članica Europske unije, pripremili smo u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova tri važna projekta namijenjena promidžbi hrvatske kulture u inozemstvu', kazao je Šipuš.
 
To su, kako je istaknuo, daleko manji projekti od upravo završenog festivala hrvatske kulture u Francuskoj 'Croatie, la voici', koji je pripreman više od godinu i pol dana, ali ne i manje važni.

Prije dva tjedna u Londonu je počeo festival 'Welcome Croatia', kojemu je cilj kroz brojna događanja tijekom prve polovice 2013., zaključno s ulaskom Hrvatske u Uniju 1. srpnja, povisiti razinu svijesti britanske javnosti o hrvatskoj kulturnoj i nacionalnoj baštini.
 
'Sprema se i londonski sajam knjiga London Book fair, na kojemu će po prvi put sudjelovati i Hrvatska', kazao je Šipuš.
 
Ministarstvo svoje promidžbene aktivnosti usmjerava i na Švicarsku, odnosno na festival Culturescapes, kojemu je ove godine tema Balkan. Taj se festival bavi različitim kulturama i tradicijama, a služi kao platforma za kulturalnu razmjenu Švicarske s drugim zemljama svijeta.
 
Usto, sredinom ožujka otvara se Leipziški sajam knjiga, što će ujedno obilježiti početak projekta u Njemačkoj koji će trajati do prosinca, kazao je.
 
Također je rekao da se radi na ideji Hrvatske kuće u inozemstvu, u čemu je Ministarstvo kulture bitan partner Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Pojasnio je da su instituti za kulturu u drugim zemljama obično vezani uz ministarstva vanjskih poslova a ne kulture.
 
'Tu se vidi mogućnost da se zajednički organizira posao promidžbe hrvatske kulture u inozemstvu; kulturni atašei bi bili postupno zamijenjeni ulogom Hrvatske kuće u nekim bitnim zemljama i gradovima', kazao je, naglasivši kako bi Ministarstvo kulture bilo uključeno u ono što bi se realiziralo kroz kulturnu politiku Hrvatske kuće.
 
Što se tiče prekogranične suradnje u kulturi i mogućnosti iskorištavanja sredstava iz EU fondova koji će Hrvatskoj postati dostupni nakon priključenja 1. srpnja, Šipuš ističe da je delegacija hrvatskih ministarstava bila u Poljskoj, koja je povukla najviše sredstava iz EU fondova i od koje su dobili sav 'know-how' za optimalno iskorištavanje strukturnih fondova EU-a.
 
U pogledu prekogranične suradnje istaknuo je Istru, koja ima odličnu prekograničnu suradnju sa Slovenijom i Italijom na EU projektima. Trenutno se razvija projekt osnivanja regionalnog ureda za kulturu na inicijativu talijanske regije Friuli-Venezia-Giulia. Riječ je o centru koji bi spojio u jedan muzejsko-arhivski program arhive Italije, Hrvatske, Slovenije i Austrije, koji su bili dio nekadašnje Austro-Ugarske. Arhivi bi se rekonstruirali i objedinile jedinice te bi se elektroničkim putem dolazilo do informacija.
(Hina)