izložba

Izložba Bojane Švertasek u Zagrebu


vrijeme: 5.11.2012. - 16.11.2012.
mjesto: Zagreb; Izložbeni salon Izidor Kršnjavi, Trgu maršala Tita 11

Danas, 5. studenog, s početkom u 19 sati, u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi, otvara se izložba keramičarke i akademske slikarice Bojane Švertasek. Izložba ostaje otvorena do 16. studenog.

Od samog početka Bojana modelira zemljane monolite , oblike čije je ishodište u prirodi: asociraju na velike sjemenke i plodine, oblutke i kapi, trnje, bridove, brege… U samoj naravi Bojaninih 'drugačijih' oblika je asocijacija na pejsaže, prirodu… Iskon kojem je sinonim zemlja, iz koje pak umjetnica gradi svoje iskrene fascinacije krajobrazom. Marina Baričević, Novi list, 2002.

Bojana Švertasek  rođena je 1952. U Zagrebu, gdje je 1972. maturirala na odjelu keramike Škole primijenjene umjetnosti. Na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti diplomirala je 1977. slikarstvo, a 1979. završila je i litografsku specijalku. Godine 1985. stipendistica je u Specijalnom ateljeu za staklo profesora Libenskya na Akademiji primijenjene umjetnosti u Pragu.  Od 1976. Izlagala je na više od 150 grupnih, autorskih i žiriranih izložbi u zemlji i inozemstvu (Graz, Bologna, Faenza, Kecskemet, Budimpešta, Lodz, Poznanj, Barcelona, Dzintari, Lisabon, Atena, New York) te 23 samostalne (u Zagrebu, Splitu, Mantovi, Osijeku).   Sudjelovala je u mnogobrojnim likovnim kolonijama i simpozijima. Uvrštena je u Enciklopediju hrvatske umjetnosti, te u knjige autorice Marine Baričević  Povijest moderne keramike u Hrvatskoj i Suvremena keramika u Hrvatskoj. Radovi joj se nalaze u fundusu Muzeja suvremene umjetnosti i Muzeja za umjetnost i obrt te u privatnim zbirkama.