nagrada

Nagrade 3. festivala hrvatskih vjerskih filmova


vrijeme: 12.6.2012.
mjesto: Rijeka, Svetište Trsat

Dokumentarni film 'Međugorje-evo ti majke' redateljice Ljiljane Bunjevac-Filipović, u produkciji HRT-a, pobjednik je ovogodišnjeg Festivala hrvatskih vjerskih filmova Trsat.

Festivalski žiri kojim je predsjedao Srđan Segarić dodjelu Grand prixa je prokomentirao izjavom kako je ovdje riječ o pravom dokumentarcu vjerske tematike u kojemu se paralelno miješaju povijesne činjenice vezane za fenomen ukazanja i samog Međugorja s dojmljivim iskazima aktera čudesnih i dramatičnih događanja.

'Dubrovački prorok-Josip Ruđer Bošković' ovjenčan je strukovnim nagradama za najbolju režiju Nani Šojlev i najbolju glazbu Mari Marketu. Ovaj vrsni i u duhu svjetski produciranih i režiranih televizijskih dokumentarca matematički točno i precizno prati životni put Ruđera Boškovića. U svim segmentima filma vidi se duboka promišljenost i istančani estetizam u režiji kojim su povijesne zanimljivosti prezentirane na vrlo zanimljiv i barokno raskošan način. Originalna glazba ilustrira Boškovićevu fascinantnu životnu priču u svim njenim dimenzijama: od raskošnih baroknih zvukova plemenitoga Dubrovnika, Pariza, Beča ili Britanskoga dvora, preko uzvišene glazbe liturgijske atmosfere Rima, do istočnjačkog melosa Istanbula...

Originalna i zanimljiva ideja filma 'Nije moja duša prazna' koja na posve nov i zanimljiv način tematizira problem hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a i karizmu velečasnog Zlatka Sudca donijela je Jakovu Sedlaru nagradu za najbolji scenarij. Sedlarov scenaristički koncept je naoko jednostavan, ali je istovremeno vrlo dubok i zadire u najintimnije zakutke ljudske psihe. Po prvi puta se u hrvatskoj dokumentaristici progovara o važnosti vjere u prevladavanju osobnih trauma pojedinca.

Već drugu godinu za redom nagrađen je za svoj snimateljski posao Branko Cahun. Ovaj istaknuti hrvatski snimatelj osobito je doprinio visokoj estetiziranosti i dojmljivosti filma 'Mrtva noć' Branka Ištvančića.

Blago kontroverzna priča kratkoga igranoga filma 'Uskršnja jaja' Slobodana Karajlovića o proslavi Uskrsa u obitelji jednoga oficira JNA nagrađena je za najbolju montažu. Istančan osjećaj za ritam i tempo montažera Sanjina Stanića uvelike je pridonio dinamičnom i uzbudljivom izlaganju priče kojima stalno drži pozornost gledatelja.

Festival Trsat financiraju Franjevački samostan Trsat i HAVC.