predavanje, tribina

Hrvatski povijesni muzej u objektu industrijske baštine


vrijeme: 16.5.2012. 18,30
mjesto: Zagreb; Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske, Preradovićeva 44/1

U Društvu povjesničara umjetnosti Hrvatske, u srijedu, 16. svibnja, u 18,30 sati, održat će se predavanje 'Hrvatski povijesni muzej u objektu industrijske baštine'. Projekt će predstaviti: Ivica Plavec, docent na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu i Ankica Pandžić, ravnateljica Hrvatskog povijesnog muzeja.

Tvornicu duhana Zagreb (Klaićeva 13) Vlada Republike Hrvatske kupila je 2007. godine za smještaj Hrvatskog povijesnog muzeja.

Troetažni objekt (površine 9496 m2) izgrađen je tijekom 1881./82. godine prema projektu graditelja Ruperta Melkusa. Tvornička zgrada oblikovana je u historicističkom stilu, te je najbolje očuvani objekt industrijske baštine u Zagrebu. U Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske upisana je u veljači 2006. godine i zaštićena kao pojedinačno kulturno dobro.

Na predavanju Ivice Plaveca, glavnog projektanta i Ankice Pandžić, autorice Muzeološkog programa HPM-a, bit će riječi o rekonstrukciji i prenamjeni objekta za Hrvatski povijesni muzej, valorizaciji prostora te smještaju muzejskih sadržaja u tvorničkom objektu.