predstavljanje

Ralf Schreiber i solarna robotika u MM-u


vrijeme: 22.4.2012. 19,30
mjesto: Zagreb; SC, MM centar, Savska 25
organizator: Upgrade! Zagreb / MM_ Media lab Kulture promjene

Njemački umjetnik minimalne solarne robotike Ralf Schreiber, u I’MM_ Media labu Studentskog centra, u nedjelju, 22. travnja, u 19,30 sati, održat će zvučno-vizualni performans s članovima I’MM_ laba kao rezultat radionice ‘Elektronička stvorenja’, koja se održava od 20. do 22. travnja.

Njemački medijski umjetnik i haker Ralf Screiber radi sa minimalnim elektroničkim sklopovima, solarnim panelima, motorima i zvučnicima. Njegov eksperimentalni i zaigrani rad generira meke zvukove i male pokrete. U centru njegovog djelovanja je višegodišnji projekt Žive čestice, autonomna audio-kinetička instalacija u uvijek novoj konstelaciji solarno pogonjenih, interaktivnih mini robot-modula. Diplomirao je na minsterskoj Umjetničkoj školi i nastavio školovanje na Akademiji za medijske umjetnosti u Koelnu. Izlagao je na brojnim izložbama u Njemačkoj i svijetu.
 
20.- 22. travnja – radionica 'Elektronička stvorenja' / samovoljna, autonomna i analogna elektronika

Ljudi su navikli da oživljuju svijet oko sebe i pripisuju atribute živih stvorenja na tehničke artefakte. Fascinantno je promatrati ili čak 'komunicirati' sa 'life like' uređajima. Najjednostavniji način za kreiranje i građenje takvih uređaja i robota je uporabom analognih oscilatorskih sklopova. Oscilacije mogu biti zadržane i kao rezultat toga, događaju se jednostavne interakcije i može se simulirati ponašanje jednostavnih neuronskih mreža.


Na ovoj radionici, polaznici mogu konstruirati različite jednostavne 'life like' uređaje, koji će proizvesti male pokrete ili sitne i različite uzorke zvukova, koji podsjećaju na zvukove ptica i insekata. Polaznici će postati prisni sa posebnom estetikom visoko osjetljivih elektroničkih sklopova, koji zahtijevaju minimalnu pogonsku energiju.

petak 20. travnja/ 17 – 20 sati
uvod u osnovnu elektroniku, DIY otpornici, kapacitatori , pločice,  oscilatorski sklopovi, feedback sistemi, jednostavni nestabilni sintesajzer, jednostavni pjevajući solarni robot
subota 21. Travnja / 12 – 18 sati
uvod u samostalne strojeve, eksperimenti sa oscilatorskim sklopovima (jednostavno kretanje i ritam), jednostavni samostalni solarni robot
 
nedjelja 22. Travnja / 13 – 19 sati
mikro-uzorak generator sklop, kaotični ritam / beat stroj, “hodajuća mehanika”, složeniji hodajući robot
 
Sva mjesta za radionicu su trenutno popunjena, dok je ulaz na završnu prezentaciju u nedjelju, 22. travnja, slobodan.