konferencija, znanstveni skup

Prva međunarodna poslijediplomska konferencija Dosezi psihoanalize


vrijeme: 27.1.2012. - 28.1.2012.
mjesto: Zagreb, Filozofski fakultet, Ivana Lučića 3

Prva međunarodna poslijediplomska konferencija Dosezi psihoanalize: književnost, izvedbene umjetnosti, film i kultura, održava se na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, 27. i 28. siječnja 2012. 

Svrha je konferencije, koju organiziraju doktoranti Poslijediplomskog doktorskog studija književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture, svima zainteresiranima neovisno o formalnom akademskom stupnju, a poglavito doktorandima doktorskih studija, pružiti ravnopravnu mogućnost da predstave svoje radove. Ovogodišnja konferencija posvećena je položaju psihoanalitičke teorije i kritike na polju humanistike i društvenih znanosti.
 
Od Freudove teorije, koja uvelike nastaje u krilu književnog predloška, preko Lacanovih čitanja Freuda natopljenih književnim figurama, sve do suvremene tzv. postlakanovske teorije koja inzistira upravo na pregibima tekstualnog i traumatskog, psihoanaliza nije iscrpila interes prema estetskom predmetu. Jednako tako, znanost o književnosti, filmologija, teatrologija, izvedbeni studiji, kao i kulturalna antropologija, filozofija i rodni studiji prizivaju psihoanalitičke koncepte. Ova konferencija bavit će se točkama susreta i sjecištima između umjetnosti i psihoanalize, kako se one međusobno zrcale te koliko psihoanaliza sužava, proširuje i pomiče granice interpretacije.
 
Između ostalih, na konferenciji koja se održava u Vijećnici Filozofskog fakulteta u Zagrebu moći ćete poslušati  izlaganja Mladena Dolara, Tatjane Jukić i Morane Čale. (Kulturpunkt)