novo izdanje

8. Velesajam kulture u SC-u


vrijeme: 15.12.2011. - 18.12.2011.
mjesto: Zagreb; Studenstki centar, Savska 25
organizator: Kultura promjene

Osmo izdanje Velesajma kulture, manifestacije Kulture promjene SC -a, održat će se od 15. do 18. prosinca. Najavljen je bogati kulturni program uz promociju autorskih radova širokog kruga sudionika u području umjetnosti (kazalište, performans, ples, film, književnost, likovna i glazbena umjetnost, dizajn), različitih vještina i znanja. Ulaz na sva događanja je slobodan.

U Galeriji SC predstavit ćemo mlađu generaciju ruskih umjetnika u programu 'Once upon a present / Bilo jednom u sadašnjosti' koji će ujedno označiti i završni segment programa Slobodne veze: Linije kretanja usmjerenog ka istočno europskim suradnjama.

U istom prostoru održat će se i naš stalni program 'Reci više', na kojem će sudionici  predstaviti nove ideje iz svijeta umjetnosti.

U filmskom dijelu programa 'XX', uživat ćemo u radovima mladih hrvatskih filmašica, od kojih su neke već polučile i međunarodne uspjehe, poput Dalije Dozet, Nede Radić, Sonje Tarokić, Hane Jusić i drugih…

Od kazališnih poslastica poslužit ćemo Vam predstave ; 'Love will tear us apart' u koreografiji Saše Božića,'Medeja'redateljice Marine Petković Liker, 'Ma and Al' u režiji Ivice Buljana, '15.12.2011.' tursko-njemačke koreografkinje Begüm Erciyas te predstavu pod nazivom 'Nafta' , u brazilsko-hrvatskoj koprodukciji , premijerno izvedenu na ovogodišnjem festivalu 'Perforacije'.


Legenda eksperimentalnog kazališta Damir Bartol Indoš uvest će nas u svijet sukoba u glazbenom performansu 'Kriegsspiel/ Game of war: igra rata'.

U programu Podvelesajam znanosti, fizičari, kemičari i biolozi odgovarat će na pitanja kako je biti znanstvenik? Čemu služe eksperimenti i kako eksperimentirati?

Na Velesajmu kulture predstavit ćemo i novomedijski projekt Kulture promjene Hacklab I'MM te projekte nastale u sklopu radionica Artduino te Hackteria, a u suradnji s medijskim labom 'Ljudmile' iz Ljubljane organizirat ćemo radionicu izrade theremina te zajednički jam session s jazz muzičarima iz Hrvatske i Rusije.

Uz navedene programe, održat će se promocija knjige 'Soundtrack života' novinara te kritičara Angela Jurkasa,dvodnevnu manifestaciju 'Modni salon' na kojoj će 15-ak najzanimljivijih mladih hrvatskih modnih dizajnera predstaviti svoj rad te filmsko-ekološki kviz naziva 'Kviz velesajamskih gradova' by Dada Jihad ( Mario Kovač i co).

Nevladina udruga, Sindikat biciklista koja se bavi promocijom biciklizma, zaštitom prava biciklista, unapređenjem uvjeta za bicikle te širenjem kulture biciklizma, na festivalu će sudjelovati s nizom predavanja, tribina i radionica.

U sklopu glazbenog programa Velesajma kulture ugosti će eksperimentalni jazz trio iz Moskve Jazzator, koji će osim koncerta održati i i jazz radionicu (pjevanje i kompozicija) i jam session s nekoliko zagrebačkih jazz glazbenika,naše glazbene uzdanice Žen i Olovni ples. Također, ugostit ćemo nekoliko hrvatskih dj-a.

Kultura promjene ove se Međunarodne Godine Šuma kao jedina hrvatska predstavnica priključila međunarodnom projektu 'Make a forest', koji se u 2011. realizira pod pokroviteljstvom Ujedinjenih Naroda.

U predvelesajamskom periodu ( ožujak-rujan), a u suradnji s udrugom BLOK, održane su brojne radionice te predavanja pod zajedničkim nazivnikom 'Urbani povrtnjak', čija je završna prezentacija održana na Urbanfest-u početkom listopada. Također, u sklopu 'Make a Forest' u studenom je održano predavanje Konrada Kiša 'Razvoj i trenutno stanje privatnih šuma u Hrvatskoj', a u prosincu se očekuju predavači sa Sveučilišta u Rijeci i Beogradu s temom 'Energetski učinkovita javna rasvjeta u gradovim'“, predavanje i kratki tečaj permakulture pod vodstvomIvana Gregova, projekcije filmova na temu stabla/šuma na završnoj izložbi Tree One Minutes u Klubu SC, te još poneka svjetlosna i novomedijska šumska iznenađenja u suradnji s Hacklabom I'MM.

Više informacija na www.sczg.unizg.hr odnosno na službenim stranicama festivala http://velesajam.sczg.hr.