predstavljanje

Njikoševa spomen-soba u Muzeju Slavonije


vrijeme: 25.10.2011.
mjesto: Osijek, Muzej Slavnonije

Muzej Slavonije Osijek bogatiji je za spomen-sobu Julija Njikoša. Ostavština tog rođenog Osječanina, muzikologa, skladatelja, melografa, dirigenta, glazbenog kritičara i novinara, predstavljena je javnosti i to uoči godišnjice njegove smrti (27. listopada), u sklopu 1. dana Julija Njikoša. U spomen-sobi J. Njikoša po prvi puta je javno prezentirana njegova ostavština, koju je Muzeju Slavonije Osijek donirala njegova udovica, glazbena umjetnica Vera Svoboda. 


'Ovo je rijetka izložba gdje je Muzej Slavonije predao organizaciju jednoj udruzi, ovaj put 'Šokačkog grani'. Mi se pridružujemo ovoj manifestaciji izlažući nedavno preuzetu ostavštinu Julija Njikoša (1924.-2010.), koju je donirala njegova udovica, glazbena umjetnica Vera Svoboda. Prvi puta ju javno prezentiramo u spomen-sobi', rekao je Grgur Marko Ivanković, ravnatelj MSO-a.

Njikošev 70-godišnji umjetnički i znanstveni rad svrstao ga je u plejadu velikana tamburaške glazbe, uz Paju Kolarića, Franju Kuhača i Josipa Andrića. Zapisao je približno 4.000 narodnih pjesama, kola i poskočica, kao i priča iz narodnog života. Svoj muzikološki rad objavio je u desetak knjiga.

Dio te građe nalazi se u njegovoj spomen-sobi: notni i audiovizualni zapisi, knjige, časopisi, ali i brojne fotografije, priznanja, diplome. Ta golema baza podataka bit će neiscrpno vrelo za muzikološka istraživanja. (Izvor: Glas Slavonije)