predavanje, tribina

Akcija 'Odbaci svoje predrasude' u Čakovcu


vrijeme: 28.8.2010. 10-12h
mjesto: Čakovec
organizator: Udruga Zora

Udruga Zora u subotu, 28. kolovoza na trgu Republike Čakovec od 10-12 h organizira javnu akciju u sklopu projekta "Odbaci svoje predrasude". Akcija je jedna od aktivnosti projekta "Odbaci svoje predrasude" financiranog iz programa Europske unije "Mladi na djelu", koji nudi brojne mogućnosti mobilnosti i neformalnog učenja, promiče međukulturalni dijalog i otvoren je za sve mlade ljude, neovisno o njihovom obrazovanju ili društvenoj i kulturalnoj pripadnosti.

Na akciji će volonteri/ke Udruge distribuirati edukativno promotivne materijale te informirati posjetitelje o problematici i značenju pojmova transrodnosti, podjele uloga u društvu na muško/ženske, diskriminacije, rodno uvjetovanog nasilja i potrebi postizanja rodne ravnopravnosti.

Također, poticati će posjetitelje da osvijeste i napišu na papir svoje predrasude vezane uz navedene pojmove, bace u rodne kutije koje će biti postavljene na štandu, te ih se na simboličan način riješe.

Projektom "Odbaci svoje predrasude" *mlade i javnost Međimurske županije želimo informirati o točnim značenjima pojmova transrodnosti i rodne ravnopravnosti u svrhu smanjivanja predrasuda i diskriminacije, jer se oni vrlo često tumače na krivi način.

Pojam roda uključuje naučena ponašanja o tipično muškim i tipično ženskim karakteristikama te očekivanjima kako bi se muškarci, a kako žene trebali ponašati, a uče  se od obitelji, prijatelja, u religijskim i kulturnim institucijama, školama, na radnome mjestu, iz medija. Prema uvriježenim karakteristikama muškarci i žene etiketiraju se i stavljaju u tzv. rodne kutije, a ako od toga odskaču društvo ih odbacuje i diskriminira.

Transrodne osobe su sve one osobe koje se ne uklapaju u nametnute tradicionalne rodne uloge/kutije - pa možemo reći da svi ljudi na neki način imaju karakteristike oba roda, te su stoga transrodni, npr.: danas žene nose hlače, obavljaju važne političke funkcije, muškarci vode kućanstva, imaju mogućnost odlaska na porodiljni i sl.

Da bismo ostvarili ravnopravnost važno je da i muškarci i žene uživaju jednak status i imaju jednake uvjete i mogućnosti za realizaciju svih svojih potencijala.