x ostalo

Dani otvorenih vrata NSK u Zagrebu – SOS za knjigu


vrijeme: 21.9.2009. - 23.9.2009.
mjesto: Zagreb, NSK, Ulica Hrvatske bratske zajednice 4

U povodu Dana europske baštine, koji se u europskim zemljama održavaju svake godine u mjesecu rujnu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu od 21. do 23. rujna 2009., prvi put organizira manifestaciju 'Dani otvorenih vrata Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu'.

Manifestacija ima svrhu potpunije upoznati javnost s aktivnostima i ustrojem Knjižnice te njezinom ulogom u kulturnom i znanstvenom životu Hrvatske. Održat će se svake godine s programom posvećenim raznim temama. 2009. godine priredba nosi naziv 'SOS za knjigu' jer se želi skrenuti pozornost na očuvanje i zaštitu knjiga.

Najvažniji dio programa svakako su uz obilazak Knjižnice, 'Klinika za knjige' te radionice 'Kako se nekad izrađivala knjiga' i 'Kako se čuvaju i liječe knjige'. Tematska je okosnica cijelog programa isticanje vrijednosti knjige i njihova zaštita, a svrha jačanje pojedinačne svijesti i odgovornosti prema očuvanju tog dijela kulturne baštine te zagovaranje aktivnog sudjelovanja u njezinoj zaštiti.

U sklopu svečanog otvaranja 'Dana otvorenih vrata', pored zanimljivih predavanja na temu zaštite knjiga, predstavit će se i projekt 'Posvoji knjigu' koji će izvještavanjem javnosti o propadanju vrijednih knjiga, pokušati pronaći kulturološki osviještene pravne i fizičke osobe koje će svojim donacijama pomoći očuvanje knjiga i tako postati njihovi posvojitelji. Za projekt je odabrano 20 knjiga – deset njih iz fundusa Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a deset iz Franjevačkog samostana sv. Filipa i Jakova u Vukovaru. Odabrane knjige izložit će se na prigodnoj izložbi prilikom svečanog otvaranja 'Dana otvorenih vrata'. NSK