obljetnica, proslava

Međunarodni dan pismenosti 2009.


vrijeme: 8.9.2009.
mjesto: Koprivnica, Zagreb, Osijek, Karlovac, Zadar, Pula

Međunarodni dan pismenosti obilježava se 8. rujna, a utemeljio ga je UNESCO još 1967. godine s ciljem promoviranja važnosti pismenosti. Hrvatsko čitateljsko društvo svake se godine pridružuje obilježavanju ovog dana. Ovogodišnjom temom naslovljenom 'Snaga pismenosti' želi se naglasiti osnažujuća uloga koju pismenost može i mora imati u društvu.

Ujedno je ova tema i dio UNESCO-vog Desetljeća pismenosti koje traje od 2003. do 2012. godine, a unutar kojega je 2009. i 2010. godina posvećena upravo snazi pismenosti.
        
Događanja povodom Međunarodnog dana pismenosti:

Novi projekt Hrvatskoga čitateljskog društva  

Knjižnica – partner u obrazovanju: cjeloživotno učenje

'Hrvatski pjesnici' – izložba u Puli

Knjižnica i čitaonica 'Fran Galović' i koprivnički ogranak Hrvatskog čitateljskog društva organiziraju:
- čitanje na G točkama
Koprivnica ima, u sklopu Galovićevih jeseni, tradiciju javnog čitanja na obilježenim G točkama (Galovićevim, Gradskim točkama). Nalaze se pred knjižnicom, u gradskom parku, pred kafićima, kod fontane na Zrinskom trgu  i na drugim većim gradskim trgovima, u blizini škola. Ponesite omiljenu slikovnicu ili knjigu i čitajte! Od 8,30 ujutro pa sve do večernjih sati okupljanje je pred Knjižnicom i čitaonicom 'Fran Galović'.
-oslobodi knjigu
Ovo je još jedna inicijativa, akcija, poziv Organizacijskog odbora Galovićeve jeseni 2009. i Knjižnice 'Fran Galović' koja će se provoditi u Knjižnici. Osnovna značajka 'oslobađanja knjiga' ili međunarodno raširene akcije bookcrossing jest ostavljanje knjiga na javnim mjestima kako bi došle do drugih ljudi. Koprivnička Knjižnica je jedno od mjesta na kojemu možete ostaviti / uzeti knjigu.
- nagrađivanje najboljih sudionika u Ljetnom kvizu znanja
- dijeljenje letaka o važnosti čitanja i pismenosti