predavanje, tribina

Monty Python i teorija: 40 godina Letećeg cirkusa


vrijeme: 23.2.2009. 19,30 h
mjesto: Zagreb, Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5

Tema tribine koja će se održati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, u ponedjeljak, 23. veljače, s početkom u 19,30 sati, je 'Monty Python i teorija: 40 godina Letećeg cirkusa'. Gosti su dr. sc. Nikica Gilić, teoretičar filma i mr. sc. Branko Kostelnik, teoretičar popularne kulture. Urednik i voditelj tribine je Kristijan Vujičić, prof.

Godine 1969. četvorica engleskih džentlmena, jedan Velšanin i jedan Amerikanac našli su se kako bi stvorili televizijsku emisiju 'Leteći cirkus Montyja Pythona', koja je promijenila televizijski humor. Iza Pajtonovaca i njihova neobičnog pogleda na svijet ostale su četiri sezone Letećeg cirkusa, mnoštvo skečeva, pjesama i nekoliko filmova (Sveti gral, Brianov život i Smisao života) – što je iscrpno prikazano u knjizi 'Monty Python: Autobiografija'.

Na Tribini će teoretičar filma Nikica Gilić (predavač na Filozofskom fakultetu u Zagrebu) i teoretičar popularne kulture Branko Kostelnik pokušati odgovoriti na pitanja zašto je humor Pajtonovaca još uvijek jednako provokativan te zašto pojedini suvremeni teoretičari (Slavoj Žižek, Terry Eagleton) u svojim djelima citiraju njihove skečeve.  Zanima nas kako to da su britanski sveučilišni profesori napisali djelo o Montyju Pythonu i filozofiji, ali i kakav je utjecaj Pajtonovaca na filmsku umjetnost, popularnu kulturu i društvo općenito. Na kraju, neizostavno, razmislit ćemo i o tome – potaknuti skečom 'Nogometna utakmica filozofa' - tko bi u srazu nogometnih momčadi sastavljenih od filozofskih imena dobio utakmicu: Grčka ili Njemačka? S jedne strane Sokrat, Platon, Aristotel i Arhimed, a s druge Leibniz, Hegel, Schopenhauer, Nietzsche...