obljetnica, proslava

30 godina Bibliobusne službe u Koprivnici


vrijeme: 17.2.2009.
mjesto: Koprivnica, Knjižnica i čitaonica Fran Galović, Zrinski trg 6

Bibliobusna služba Knjižnice i čitaonice 'Fran Galović' u Koprivnici slavi ovih dana svoju veliku obljetnicu - trideset godina uspješnog djelovanja. Tim povodom, cijela 2009. godina u Knjižnici će biti posvećena obilježavanju ove obljetnice organiziranjem različitih aktivnosti i programa s ciljem još boljeg upoznavanja javnosti s djelatnošću pokretne knjižnice te odavanja počasti i priznanja ovom važnom segmentu županijskog knjižničarstva.

Koprivnička bibliobusna služba je počela s radom 1979. godine. U početku, bibliobus je obilazio 20 naselja na širem području tadašnje Općine Koprivnica, a imao je i 4 stajališta u koprivničkim poduzećima: u Podravki, Bilokalniku, Slogi i Ciglani. Danas, nakon punih trideset godina neumorne vožnje podravskim cestama, bibliobus i dalje uspješno nastavlja svoju tradiciju, donoseći knjigu, znanje i informacije stanovnicima onih mjesta koja zbog raznih razloga nemaju svoje knjižnice. Pet je godina prošlo otkako je nabavljen novi bibliobus – suvremeno vozilo izgrađeno i opremljeno po najmodernijim europskim standardima.

Nakon nedavnog proširenja mreže bibliobusnih stajališta, u 2009. godini bibliobus obilazi ukupno 42 stajališta, od čega ih je 28 u 15 općina Koprivničko-križevačke županije, 7 na širem području grada Koprivnice te 7 u poduzećima koprivničke industrijske zone. Najdalje stajalište udaljeno je 40 kilometara, a u jednom danu bibliobus može proći i više od 100 kilometara puta po terenu.

Zajedno s biblio-kombijem, smještenim pri Gradskoj knjižnici 'Franjo Marković' u Križevcima, koji od ove godine nudi mogućnost korištenja usluga narodne knjižnice stanovnicima Kalničkog prigorja i ostalim općinama koje gravitiraju Križevcima, pokretne knjižnice u Koprivničko-križevačkoj županiji pokazale su i svakodnevno dokazuju kako predstavljaju neizostavan i nezamjenjiv segment ukupne županijske knjižnične mreže jer upravo zahvaljujući njima brojni stanovnici malih općina i naselja – mnogi od njih i po prvi put – dobili su mogućnost korištenja knjižnične usluge u svojim mjestima stanovanja.

Ljiljana Vugrinec


Koprivnički bibliobus i njegova posada: vozač Ivo Trepotec i knjižničar Mladen Tudić