radionica, kolonija

Muzejska georadionica u Osijeku: Izrada replika fosila


vrijeme: 17.5.2008. - 17.5.2008.10,30-12,30 h
mjesto: Osijek, Muzej Slavonije Osijek, Trg sv. Trojstva 6
organizator: Muzej Slavonije Osijek

Prirodoslovni odjel Muzeja Slavonije Osijek, povodom Međunarodnog dana muzeja i Međunarodne godine planeta Zemlje, organizira muzejsku edukativnu georadionicu 'Izrada replika fosila', koja je prikladna za sve uzraste sudionika i odvijat će se u prostorijama Muzeja Slavonije Osijek, 17. svibnja, od 10,30 do 12,30 sati.

Voditelj: Sanja Vidović, viša kustosica/voditeljica Prirodoslovnog odjela

Muzejska georadionica priređuje se s ciljem edukacije javnosti i povećanja svijesti o značaju geoloških procesa i očuvanja geološke baštine Zemlje. Godine 2005. Generalna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 2008. godinu UN-ovom Godinom planeta Zemlje.

Na temelju fosila, u kamenu sačuvanih ostataka ili tragova izumrlih životinja ili biljaka koji su živjeli u geološkoj prošlosti, znanstvenici paleontolozi mogu otkriti starost stijena i dobiti sliku razvoja biljnog i životinjskog svijeta na Zemlji unazad više milijardi godina. Fosili mogu biti ljušture puževa ili školjkaša, zubi, kosti, otisci lista ili kore drveta, ali i tragovi kretanja, hranjenja i sl. Različitih su veličina, od onih vidljivih samo mikroskopom (npr. praživotinje), do onih velikih i nekoliko metara (npr. mamuti, dinosauri). Učesnici radionice bit će upoznati s osnovnim načinima fosilizacije, te će uz stručnu pomoć kustosa voditelja Prirodoslovnog odjela izrađivati gipsane odljevke školjaka i lišća koje predstavljaju replike fosila. Izvedene replike školjaka dočaravaju fosile školjkaša, a replike bilja predstavljaju fosilnu floru.