x ostalo

Split: otvoren Središnji odjel Gradske knjižnice Marka Marulića


vrijeme: 23.1.2008. - 23.1.2008.
mjesto: Split

Ministar kulture Božo Biškupić u srijedu je svečano otvorio novouređeni Središnji odjel Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu, kazavši kako je to velika svečanost za hrvatsku kulturu jer je ta knjižnica najveća u Hrvatskoj i skrbi o stručnom radu 27 narodnih knjižnica u županiji.

Prenio je i pozdrave premijera Ive Sanadera čija je vlada omogućila da se zgrada nekadašnje Depandanse doma bivše JNA daruje gradu kako bi se u nju smjestila velika knjižnica. U nju su Ministarstvo kulture i Grad Split uložili 35 milijuna kuna, a prostire se na 3 tisuće četvornih metara i četiri kata.

Splićanima je tako na raspolaganju više od 110 tisuća naslova, najsuvremenija informacijska tehnologija sa 120 računala, 50 naslova novina i časopisa, brojni programi za sve uzraste, a otvoreni su i prostori u kojima će Splićani moći družeći se provoditi dio svog slobodnog vremena.

Ministar Biškupić dao je presjek knjižničarstva u Hrvatskoj i kazao da ono na ovim prostorima postoji još od vremena Dioklecijana. Istaknuo je da su u posljednje četiri godine u Hrvatskoj otvorene 33 nove knjižnice te najavio da će se u iduće četiri godine Ministarstvo kulture zauzeti da svako mjesto i općina dobiju svoju knjižnicu. (Hina)