x ostalo

U središtu Pule pronađen antički mramorni stup


vrijeme: 22.1.2008. - 22.1.2008.
mjesto: Pula

Djelatnici Arheološkog muzeja Istre prilikom radova na izgradnji nove pulske kanalizacije ovoga su vikenda pronašli mramorni antički stup iz rimskog doba koji je vjerojatno u 16. stoljeću trebao biti odvezen u Veneciju kako bi tamo resio neku od javnih zgrada, ali je srećom ostao odbačen.

Kako je novinarima rekao voditelj arheološkog istraživanja Željko Ujčić, 1547. godine venecijanski arhitekt i kipar Jacopo Sansovino prikupljao je mramorne dijelove antičke Pule koje je potom koristio za gradnju javnih zdanja u Veneciji. Dodao je kako je velik dio stupova tada uzet iz rimskog kazališta na pulskom Monte Zaru i iz crkve sv. Marije Formoze te brodovima odvezen u Venciju, a pretpostavlja se da je ovaj stup odbačen u 16. stoljeću.

'Je li ovaj bio jedan od onih koji su trebali završiti u Veneciji, utvrdit će se usporedbom sa stupovima na pročelju crkve sv. Marka', zaključio je voditelj arheološkog istraživanja Željko Ujčić.

Naime, kako je istaknuo, zasad se može pretpostaviti da je ovaj stup nekada krasio ili rimsko kazalište ili crkvu sv. Marije Formoze, a iz nepoznatog je razloga ipak ostao u Puli.

Po njegovim riječima mramorni stup je prelomljen na dva dijela od kojih svaki teži oko pet do šest tona, dugačak je sedam metara, promjer donjeg dijela doseže gotovo metar, a nazire se i prstenasti vrh za kapitel.

Stup će biti premješten u privremeni lapidarij na travnjak ispred crkve sv. Marije Formoze, tek nekoliko metara udaljen od mjesta pronalaska. (Hina)