izložba

Tri muzeja: Rapsodija u plavom


vrijeme: 10.8.2007. - 31.8.2007.20 h
mjesto: Virovitica, Gradski muzej, Dvorac Pejačević

Povodom Dana grada Virovitice, u petak, 10. kolovoza, u 20 sati, u Gradskom muzeju se otvara izložba pod nazivom 'Rapsodija u plavom', iz projekta 'Tri muzeja' koji organiziraju Gradski muzej Virovitica, Zavičajni muzej Našice i Zavičajni muzej Slatina.

Izložbu čine tri autora: Ivančica Cvitić-Znidarčić, magistrica umjetnosti, Sergije Mihić, akademski slikar i Nikolai Ivanov, akademski slikar iz Bugarske.

Tri autora, tri različita temperamenta i osobnosti. Ujedinjuje ih plava boja koja se javlja u različitim nijansama i tonskim vrijednostima. Kod Nikolaia Ivanova plava boja doprinosi osjećaju dubine ili nebeskog beskraja unoseći u promatrača osjećaj mira. Sergije Mihić slika uzburkano more u kombinaciji sa jedrilicama. Plava boja predstavlja snagu i veličinu mora koje se pjeni i prkosi jedrilicama i ljudima koji njima upravljaju. Ona je dominantna i snažna, priziva snagu sinjeg mora. Ivančica se plavom bojom koristi kako bi naglasila bjelinu porculana. Plavi oksid pojačava bjelinu i dojam nenarušenog mira i harmonije.

Sam naziv izložbe 'Rapsodija u plavom' ujedinjuje sva tri autora koji svaki na svoj način progovaraju plavim različito dotičući naše emocije. Kod Ivanova to je osjećaj mira i harmonije. Mihić plavom bojom izražava snagu i uzburkanost mora, a Ivančica plavim naglašava djevičansku bjelinu, a time i mir, red i tišinu, gotovo meditativne karakteristike. (Zrinka Studen, prof.)