x ostalo

Do kraja godine otvara se devet knjižnica diljem Hrvatske


vrijeme: 13.6.2007. - 13.6.2007.

Uz potporu Ministarstva kulture do kraja ove godine otvorit će se devet knjižnica diljem Hrvatske, dok ih je od početka godine otvoreno šest, za što je izdvojeno 19,5 milijuna kuna, rekla je danas pomoćnica ministra kulture Branka Šulc na susretu s novinarima.

U prvoj polovici godine otvorene su knjižnice u Daruvaru, Imotskome, Virovitici, Bakru, Lipiku i Novom Vinodolskom, a pred završetkom su knjižnice u Novigradu, Ogulinu, Kostajnici, Crikvenici, Iloku, Otočcu, Krku, Solinu i Kolanu na Pagu.

Šulc je izvijestila da je u tijeku nastavak dogradnje knjižnice u Karlovcu, koja će se otvoriti u listopadu, te izrada dokumentacije i radovi na knjižnici u Splitu.

Za nabavu knjižne i neknjižne građe, te priredbe i akcije u knjižničnoj djelatnosti 198 narodnih knjižnica, Ministarstvo godišnje izdvaja 21 milijun kuna. One se financiraju po pola između Ministarstva kulture i osnivača knjižnica, a u odnosu 70 prema 30 posto za područja od posebne državne skrbi, objasnila je Šulc.

U djelokrugu Ministarstva su i programi središnjih knjižnica nacionalnih manjina u kojima se, ustvrdila je, posebna pozornost pridaje njihovoj povezanosti s matičnim zemljama.

Ministarstvo osigurava sredstva za programe i plaće u devet manjinskih knjižnica, Mađara, Čeha, Slovaka, Austrijanaca, Talijana, Albanaca, Rusina i Ukrajinaca, Srba i Slovenaca.

Šulc je najavila izdavanje monografije 'Hrvatske narodne knjižnice 1991.-2007.', prve sveobuhvatne publikacije o hrvatskim knjižnicama. (Hina)