obljetnica, proslava

Dan hrvatskih bibliobusa, 9. lipnja


vrijeme: 9.6.2021.

Dan hrvatskih bibliobusa, 9. lipnja, obilježava se ove godine održavanjem 15. okruglog stola o pokretnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj i 9. festivala hrvatskih bibliobusa - nacionalnog stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem, koji se održava online, putem ZOOM platforme.

U organizaciji Komisije za pokretne knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva i uz virtualno domaćinstvo Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, tijekom 8. i 9. lipnja 2021. održava se dvodnevna međunarodna konferencija na temu putujućih knjižnica – bibliobusa: 15. okrugli stol o pokretnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj i 9. festival hrvatskih bibliobusa.
 
Ovim stručnim skupom ujedno se u Hrvatskoj obilježava Dan hrvatskih bibliobusa koji je upravo danas, 9. lipnja, a odabran je u počast danu kad je 1969. krenuo na put prvi namjenski uređen moderni bibliobus u Hrvatskoj, ali i u ondašnjoj Jugoslaviji, bibliobus Gradske knjižnice Rijeka.
 
Nakon četrnaest fizičkih susreta putujućih knjižničara iz zemlje i inozemstva koji se u Hrvatskoj održavaju od 1999. godine i osam održanih hrvatskih festivala bibliobusa, ovaj put nije bilo moguće održati fizički festival bibliobusa jer se skup zbog pandemijskih ograničenja održava online.
 
Ali, virtualni način rada donio je i nešto dobro – na skupu se okupio veći broj izlagača i sudionika nego ikada ranije. Tijekom dva dana  bit će održano čak 24 izlaganja, a na skupu sudjeluje više od stotinu sudionika iz mnogih zemalja Europe, pa čak i s drugih kontinenata. Osim domaćih predavača, uključili su se mnogi zanimljivi predavači s primjerima dobre prakse iz Bosne i Hercegovine, Finske, Mađarske, Portugala, Republike Sjeverne Makedonije, Španjolske, Nizozemske, Slovenije, Srbije pa čak i iz Australije što je omogućilo sudionicima razmjene znanja, iskustava, ideja i prakse te stvaranje moguće suradnje i partnerstva. 
 
Glavna tema skupa nosi naziv „Pokretne knjižnice – prije, za vrijeme (i poslije) pandemije koronavirusa“, s podtemama: Rad bibliobusnih službi u „novom normalnom” i Uloga bibliobusa prije, za vrijeme (i poslije) pandemije koronavirusa. Plan je da se poslije skupa objavi i zbornik izlaganja, kao trajno svjedočanstvo kako su se putujuće knjižnice diljem svijeta reorganizirale i prilagodile uvjetima rada za vrijeme pandemije korona virusa, a da bi ipak i uz restrikcije ostale dostupne svojim korisnicima.
 
U 2021. godini u Republici Hrvatskoj djeluje ukupno 9 bibliobusnih službi u 8 županija i s 13 bibliobusnih vozila. To su službe u: Bjelovaru, Čakovcu, Karlovcu, Koprivnici i Križevcima, Rijeci, Vinkovcima, Zadru i Zagrebu.  Na područjima koje pokrivaju svojom uslugom, pokretne knjižnice su često prvi i jedini oblik knjižnice dostupan stanovništvu u njihovim mjestima boravka te obavljaju iznimno važnu funkciju poticanja čitanja, koja osobito dolazi do izražaja u ovoj, 2021. godini koja je u Hrvatskoj proglašena Godinom čitanja.
Ovim skupom obilježava se ujedno i 110. obljetnica putujućeg knjižničarstva u Hrvatskoj uopće, kao spomen na 1911. godinu kada je u Hrvatskoj zabilježen prvi povijesno dokumentiran primjer odvoženja knjiga kočijama po obližnjim selima u okolici Karlovca.
 
Nadalje, Komisija za pokretne knjižnice, glavni organizator ovog događanja, obilježava ove godine 20. obljetnicu osnutka (osnovana je 2001.), a nekoliko hrvatskih bibliobusnih službi također slavi okrugle rođendane: osim karlovačke Bibliobusne službe, koja slavi 110. obljetnicu, 45. obljetnicu obilježava Bibliobusna služba Knjižnica grada Zagreba, a 15. rođendan slave Bibliobusna služba Vukovarsko – srijemske županije i Bibliobusna služba Zadarske županije. 
 
Financijsku potporu konferenciji osigurali su Ministarstvo kulture i medija RH, Vukovarsko – srijemska županija i Grad Vinkovci.