festival

Zagreb Clown Festival 2021- međunarodni festival klaunskog kazališta


vrijeme: 3.6.2021. - 6.6.2021.
mjesto: Zagreb

Zagreb Clown Festival 2021 međunarodni je festival koji pred zagrebačku publiku drugu godinu za redom donosi aktualna ostvarenja suvremenog klaunskog teatra. Ove godine festival se održava se od 3. do 6. lipnja na sceni KUC Travno, a glavni program mu čine cjelovečernje klaunske predstave recentne europske produkcije.

03.06. 2021 – Palunkova žena, produkcija Triko Cirkus Teatar (HR)
04.06. 2021- Echo, produkcija Ymedioteatro (ES)
05.06. 2012- Black & Blue, Cristi Garbo i Ricardo Cornelius ( ES)
06.06.2021- Obaveza, produkcija Cirk Pozor (HR)
 
Osim izvedbi, popratni program festivala čine majstorska radionica Davida Shinera, slavnog američkog komičara i klauna, koautora Tonyjem nagrađene brodvejske predstave „Fool Moon“  te redatelja predstave Kooza u produkciji i izvedbi  Cirque de Soleila; projekcija filma EXIT , Montrealskog klaunskog kolektiva Sortie de secousseste te nezaobilazni Clown Cafe.
 
Krovna tema ovogodišnjeg festivala su ODNOSI: socijalni odnosi, partnerski odnosi, unutarnji odnosi između mogih ja koji se u nama skrivaju, pa nadalje cijeli spektar -od neposrednih do posrednih odnosa, odnosa između kojih stoji ekran, ili pak netko treći. Time odajemo počast najvažnijem odnosu u klaunskom kazalištu- a to je odnos klauna s publikom. 
 
Festival je dio godišnjeg programa „Desetka u Trikou“ kojim se obilježava deset godina ovog profesionalnog neovisnog kazališta.

https://www.facebook.com/trikocirkus/
 
Program je potpomognut sredstvima Ministarstva kulture i medija te zaklade Kultura nova.
 
Ulaznice dostupne na: www.ulaznice.hr
 
Organizator:
 

Triko Cirkus Teatar profesionalno je nezavisno kazalište koje kroz produkciju i distribuciju predstava za djecu i odrasle njeguje klaunski kazališni izričaj. U svom desetogodišnjem postojanju Triko je pokrenuo i ostvario mnogobrojne inicijative i programe popularizacije novo cirkuske umjetnosti u široj zajednici kao i  programe edukacije za profesionalne izvođače. 
 
O ideji festivala:
 
Klaun, kako ga ovdje shvaćamo i predstavljamo,  nije tek površni zabavljač već scenska persona koja propagira ranjivost kao snagu, svjesnost kao poziv, igru kao rast, neuspjeh kao životnu činjenicu. On je taj koji nas može naučiti kvalitetnije živjeti i kako postati svjesniji svijeta u sebi i oko sebe.  Kroz smijeh i samoironiju, kao počela klaunskog teatra, klaun nas uči njegovati emocionalnu stabilnost i empatiju.  Izvedbeni stil kojim to postiže uporište nalazi u tijelu, u fizičkoj komediji i vještini, te u neposrednoj komunikaciji s publikom.
 
O predstavama:
 
ECHO
 
EchO je ponavljajuća noćna mora dvaju komičara zatočenih na sceni. U svom pokušaju oslobođenja oni će spoznati da biti slobodan često ne znači raskinuti okove već naučiti živjeti s njima.
U namjeri da ispitaju i shvate narav ljudskih odnosa i veza, njihovu krhkost i istodobno čvrstoću, izvođači se služe gotovo svim raspoloživim neverbalnim „igračkama“ –pokretom, manipulacijom objektima, mimom, lutkom, klaunom, svjetlom i glazbom…. Tako stvaraju vizualno- akustički raskošne metafore koje univerzalnim jezikom, i s nedvojbenom dozom humora, stvaraju i proglašavaju poeziju ključnom vezom sa životom.
Izvođači : Alex Ramos & Santos Sánchez
Produkcija: Ymedioteatro, Jaén, Španjolska
 
BLACK&BLUE  
 
U ovom dragulju klaunsko muzičkog teatra ne zna se radi li se o klaunovima koji se pretvaraju da su muzičari, ili o muzičarima koji se prave klauni.
 
Black and Blue – klaunski kabaret karizmatične barcelonske umjetnice i jedne od najzanimljivijih persona europske klaunske scene Cristi Garbo i španjolsko- meksičkog glazbenika i glumca Ricarada Corneliusa pravi je dragulj muzičko- klaunskog teatra. Pitanje koje se nameće dok gledamo kako se njihova veza razvija od ljubavi do mržnje, pa nazad kroz cijeli raspon, jest radi li se tu o klaunovima koji se pretvaraju da su muzičari ili obrnuto, o muzičarima koji se prave klaunovima. Bilo kako bilo, razvoj njihova međusobnog odnosa neraskidivo je vezan uz izvođenje ovog malog komornog koncerta za glas i ukulele.
 
Igraju: Cristi Garbo i Ricardo Cornelius
 
Publika univerzalna!
 
OBAVEZA
 
Autorski projekt Nikoline Majdak i Lee Delong OBAVEZA gradi svoju priču na vječnom, zauvijek ne razriješenom - sukobu između svijeta slobode, imaginacije i nevinosti te prostora sivila i beznađa.
Kroz arhetipsku borbu stvarnog i zamišljenog, dostižnog i nedostižnog, mogućeg i nemogućeg; između svijeta snova i onoga što nazivamo zbiljom, izvođačica Nikolina Majdak, kao ono jednom i Alisa, traži svoj put s onu stranu ogledala.
Inspirirana vizionarskom dramom Jeana Giradouxa Luđakinja iz Chaillota, ova monodrama veže se uz tradiciju neverbalnog kazališta stavljajući poseban naglasak na glumačku tehniku klauna
 
PALUNKOVA ŽENA
 
Neverbalno ljubavna  monodrama inspirirana likom žene ribara Palunka.
 
Kako se zvala žena ribara Palunka? Ona koja mu je pričala priče, spremala večeru, rodila mu sina, a onda poduzela takve fantastične akcije, odrekla se sebe i svega svoga, samo da bi ga vratila nazad iz zablude koja ga je odvela na (morsko) dno. Koje je njeno ime, zašto nam ga Mažuranićka nije rekla?
 
Izvođačica: Iva Peter Dragan
Dramaturginja: Marija Antić
Produkcija: Triko Cirkus Teatar