predavanje, tribina

Mrežno predavanje o određivanju prioriteta u akcijama spašavanja zbirki u slučaju nepogode ili katastrofe


vrijeme: 24.2.2021. 18 h

U okviru ciklusa mrežnih stručnih predavanja Hrvatskog restauratorskog društva (HRD), francuska konzervatorica-restauratorica Eléonore Kissel održat će predavanje 'Establishing priorities for collections rescue operations in case of crisis: general principles and focus on non-European ethnographic collections from the Musée du quai Branly – Jacques Chirac, Paris', 24. veljače, s početkom u 18 sati, na platformi Zoom.

Predviđeno trajanje programa je 90 minuta (to uključuje i odgovaranje na pitanja iz publike). Program će se izvoditi na engleskom jeziku, a moderirat će ga dr. sc. Sagita Mirjam Sunara (Umjetnička akademija u Splitu – Odsjek za konzervaciju-restauraciju).
 
Poveznica za pristup predavanju:
Join Zoom Meeting: https://us02web.zoom.us/j/83898472794
Meeting ID: 838 9847 2794
 
Predavanje će se snimati, a videozapis će biti objavljen na YouTube kanalu Hrvatskog restauratorskog društva.
 
O predavanju
 
Određivanje prioriteta u akcijama spašavanja zbirki u slučaju nepogode ili katastrofe zasniva se na višekriterijskom pristupu, neovisno o tome je li prethodno izrađen pričuvni plan. U ovom će se predavanju dati osvrt na kriterije koji mogu prevagnuti, tj. na poveznicu između gradbenih materijala, vrste nepogode ili katastrofe i tehnika spašavanja. Složenost postupka donošenja odluka u takvim situacijama ilustirat će se na primjeru etnografskih zbirki iz Musée du quai Branly – Jacques Chirac čiji gradbeni materijali dolaze iz svih ekosustava.
 
O predavačici
 
Eléonore Kissel je konzervatorica-restauratorica koja se izvorno specijalizirala za umjetnine na papiru i papirnu građu. Nakon toga je postala savjetnik za očuvanje kulturne baštine. U razdoblju od 1994. do 2014. godine provela je brojna preliminarna istraživanja, istraživanja stanja zbirki te programe preuređenja čuvaonica i preseljenja muzejske, knjižnične i arhivske građe. Od 2014. godine vodi Odjel za konzervaciju-restauraciju u Musée du quai Branly –  Jacques Chirac u Parizu. Nekoliko je puta provodila akcije u baštinskim ustanovama koje su stradale u poplavama, a od 2001. godine predaje o spašavanju kulturne baštine.