predstava

Predstava 'Američka papisa' u zadarskom HNK-u


vrijeme: 16.1.2021. 20 h
mjesto: Zadar

U subotu, 16. siječnja, u 20 sati, u zadarskom HNK-u igrat će uspješna monodrama 'Američka papisa' u režiji Ozrena Prohića i u izvedbi Jasne Ančić. Predstava je premijerno izvedena na 16. Zadarskom kazališnom ljetu 2010. godine te je nakon deset godina ponovno uprizorena na 26. Zadarskom kazališnom ljetu 2020. godine.

Predstava je nastala prema djelu Esther Vilar, njemačko-argentinska književnice, čiji je tekst na hrvatski jezik preveo Andrija Seifried.
 
Esther Vilar (1935. Buenos Aires) pripadala je grupi provokativnih pisaca i kritičara društva. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada i priznanja na području književnosti.
 
Djelo 'Američka papisa' kojeg je napisala 1982. godine propituje žene u katoličkoj crkvi, njihov odnos prema vjeri i povijesnom poslanju crkve.
 
Progovarajući iz suštine ženskog bića o slutnji žene koja  će obnašati funkciju za koju su predodređeni odabrani, a koja je rezervirana isključivo za muškarca, sjajna glumačka interpretacija glumice Jasne Ančić  neće nikoga ostaviti ravnodušnim.
 
Riječ je o predstavi koja problematizira i aktualizira papisinu inauguraciju i njezin životni i vjerski alibi, o životu jedne žene koja je po svemu posebna i koja je vjeri podredila svoju sudbinu.