obavijest

Nikola Tadić: 'Još Sever snatri o Sumatri'


vrijeme: 3.12.2020.

U izdanju Plejade iz Zagreba iz tiska je ovih dana izašla zbirka pjesama Nikole Tadića, pjesnika i filozofa iz Siska, 'Još Sever snatri o Sumatri' posvećena životu i djelu hrvatskog pjesnika Josipa Severa.

Nakon knjiga poezije koje je posvetio  Želimiru Janešu, medaljeru i kiparu, rođenom Siščaninu, Slavi Strieglu, sisačkom slikaru, akvarelistu, te  Ivanu Kožariću, rođenjem Petrinjcu, korifeju moderne hrvatske umjetnosti, pripremio je novu zbirku posvećenu  Severu „tom posljednjem boemu hrvatskog pjesništva“ (prof. dr. sc. Cvjetko Milanja). Zbirka sadržava ukupno 235 pjesama, a ilustrirana je crtežima Marka Tadića, akademskog slikara, asistenta na Katedri za slikanje i crtanje Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.
 
Josip Sever, hrvatski pjesnik i prevoditelj (Blinjski Kut pokraj Siska, 8. VII. 1938 – Zagreb, 28. I. 1989),  studirao je slavistiku u Zagrebu, a sinologiju u Pekingu. Radio je kao profesionalni književnik.
 
Objavio je zbirke pjesama Diktator (1969) i Anarhokor (1977). U kontekstu hrvatskog pjesništva 1960-ih i 1970-ih Severova je lirika imala znatan utjecaj na generacije mlađih pjesnika. Obje navedene zbirke, pjesme na ruskom jeziku te kratki prozni tekstovi pod naslovom „Bljeskanja“, objavljeni su mu u knjizi Borealni konj (1989). Sever je i prevodio s kineskoga i ruskoga jezika.
 
Poeziju Nikole Tadića visoko su ocijenili Zvonimir Mrkonjić, Cvjetko Milanja, Branko Maleš i drugi. Autor je rođen  u Hrvatskoj Kostajnici 1943. Diplomirao je filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavio je dosada 18 knjiga poezije. Član je Hrvatskog društva pisaca.